Кой се страхува от Лаура Кьовеши?

Правителството в Букурещ откри процедура за отстраняване от длъжност на много успешния главен прокурор Лаура Кьовеши, време е ЕС да се намеси

Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши

Роберт Шварц, Дойче веле

Не, такова нещо не е имало досега в ЕС. Един правосъден министър тръгва да защитава осъдени политици и олигарси и настоява за освобождаването на човека, постигнал досега най-големи успехи в борбата срещу корупцията в Румъния! Аргументите му са повече от прозрачни: Лаура Кьовеши била уронила имиджа на Румъния, а с авторитарния си стил на управление застрашавала независимостта на правосъдието?! Обвинението на правосъдния министър Тудорел Тоадер звучи едновременно като обвинителен акт и като предрешена присъда. Просто смехотворно.

"Отчаяно тържество на обвиняемите"

През петте години, в които Лаура Кодрута Кьовеши е главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, тя многократно беше обект на клеветнически кампании. Повечето обвинения идваха от лица, които сами имат проблеми с правосъдието. Само че през последната година атаките срещу нея зачестиха, като в хора на обвинението се включиха и хора от социалдемократическото правителство - чрез кампании в стар стил на телевизионния екран. Бързо обаче стана ясно, че тези атаки са насочени не само лично срещу нея, а преди всичко срещу работещото румънско правосъдие и правовата държава. Или както самата Кьовеши много точно се изрази, свидетели сме на едно "отчаяно тържество на обвиняемите".

Сходно е мнението на либералния президент Клаус Йоханис. Клика политици, които имат проблеми с правовата държава, иска да промени законите, за да я отслаби - това подчертава Йоханис всеки път, когато го попитат какво става в Румъния. Неговата позиция е последната спасителна котва за основателно възмутените граждани, които от година насам периодично излизат на протести в защита на независимото правосъдие. Според румънската конституция, само президентът на страната може да отзове ръководителката на Дирекцията за борба с корупцията. А неговата реакция сега показва, че той няма да го стори.

Защо е цялата тази шумотевица, след като за всички участници от самото начало би следвало да е ясно, че отстраняването на държавния прокурор не е вероятно? И защо цялото това бързане, след като вторият и последен мандат на Кьовеши и бездруго изтича следващата година?

Паралелна държава? 

Едно от обясненията за паническите действия на правителството са действията срещу шефа на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. Срещу него вече е има присъда по обвинение в изборни манипулации и по тази причина той не може да стане премиер. Драгня е председател на парламента и под прикритието на парламентарната демокрация може с необходимото мнозинство да внася закони срещу правовата държава. Срещу него текат две други дела - за злоупотреба със служебното положение и със средства от европейските фондове. Драгня и компания се чувстват преследвани от някаква "паралелна държава" - в лицето на прокуратурата, службите за сигурност и държавния глава. С последната си атака срещу антикорупционната дирекция Драгня се надява да спечели малко време. Предложен от неговата партия проектозакон за псевдореформа на правовата държава трябва да преодолее само още няколко бариери, за да може да бъде приет още тази година - независимо от острите критики на Европейската комисия. С въпросната реформа трябва бъде "изчистен" имиджът на корумпирани политици и олигарси.

От друга страна, Драгня трябва да бъде преизбран за лидер на социалдемократите на извънреден конгрес на партията през март. На вътрешнопартийните си опоненти, а и на избирателите, той трябва да покаже, че продължава да контролира политическия живот в Румъния. Да им демонстрира, че, видиш ли, макар президентът и да не иска да отстрани Кьовеши, той, Драгня, е направил всичко възможно. И това трябва да му се зачете като успех. Ако сега не е успял, то следващият път сигурно ще стане. "Паралелната държава" може да бъде победена.

В един отбор с поляци и унгарци

А следващият възможност за това вече изглежда се очертава: говори се за процедура по импийчмънт на президента Йоханис. В същото време в германския Бундестаг все по-отчетливо се чуват гласове за незабавна реакция от страна на Брюксел. Ако се стигне до още атаки срещу независимостта на правосъдието в Румъния, може да бъде задействан член 7 от европейските договори, се посочва в писмо на председателя на Комитета по въпросите на Европа в Бундестага Гунтер Крихбаум.

Румъния изглежда най-после успя да влезе, след Полша и Унгария, в списъка на "трудните деца" на Европа. Точно като на Олимпиада, където е важно участието. Пък кой знае, не е изключено и медал да вземеш!

Крайно време е Брюксел да удари по масата!