Какво иска да подскаже Макрон с дъбовата фиданка, която носи за Тръмп

Фиданката е от гората Бельо на около 100 км от Париж

Сражението, след което бойците от американската морска пехота са наричани "кучетата от ада"

Сражението, след което бойците от американската морска пехота са наричани "кучетата от ада"

Френският президент Еманюел Макрон, който днес започва първото държавно посещение на световен лидер, откакто Доналд Тръмп влезе в Белия дом, носи като подарък на американския си колега дъбова фиданка. По този начин той едновременно отдава почит към загиналите американци в Първата световна война и ухажва слабостта на Тръмп към славата на САЩ като най-голямата военна сила в света.

Фиданката е от гората Бельо на около 100 км североизточно от Париж, където през юни 1918 г. морските пехотинци на САЩ водят сражение с германската имперска армия, донесло прякора на този род войски "дяволските кучета".

Според разкази на участници в събитията, след като отблъскват германска офанзива, пехотинците се събрали около фонтан, наречен Teufelhunden. Самите германци били респектирани от героизма на противника и започнали да го наричат с това име.

По-късно историци установяват, че около този епизод, изглежда, има по-скоро военен мит, включително защото изразът не е характерен за немския език. По-масово се употребява Höllenhund, докато Teufelhunden е и граматически неправилно - би трябвало да се изписва разделено Teufel Hunden, а когато е слято между двете думи, има s - Teufelshunden. Освен това за морските пехотинци като "кучета от ада" е писано в белгийската и американската преса два месеца преди сраженията в Бельо.

Изразът обаче е възприет от морската пехота и е използван и в агитационни материали при мобилизация.

Макрон не за пръв път прибягва до подобни символични жестове в дипломацията. При посещението си в Китай той подари на президента Си Цзинпин кон от елитната Републиканска гвардия на Франция. Причината е, че при визитата си в Париж през 2014 г. Цзинпин казал, че е впечатлен от ескорта от 104 конни гвардейци.

Друг такъв пример е жестът към Великобритания, с който да се демонстрира, че и след напускането на Европейския съюз двете страни ще останат близки съюзници. Става дума за предложението да бъде даден под наем стенният гоблен от Байо - изключителен артефакт от 11 век, представящ в образи нахлуването на Вилхелм (Гийом) Завоевателя в Англия през 1066 г. и покоряването на страната.