И. Инджев: Руснаците правят избор между повече и по-малко Путин

Иво Инджев

Иво Инджев

"Изборите в Русия са напълно предрешени и Владимир Путин ще спечели нов мандат, единствената интрига е каква ще бъде избирателна активност", прогнозира журналистът Иво Инджев.

Според него големият брой гласуващи е основната цел на режима на Путин, за да се покаже, че изборите са напълно демократични.

"Това е избор между повече и по-малко Путин. В този смисъл ще има по-малко Путин. Такива са поне индикациите. Ако има някаква интрига това е каква ще бъде избирателната активност. Официалните власти се стремят към около 80%, такива са свръхоптимистичните очаквания. Голямата реклама, която тече в Русия е за участие в изборите. Всякакви реклами, които призовават гражданите да гласуват, сякаш не е ясно, че това е призив на държавата. Тя това цели и иска да покаже – че в Русия има работеща демокрация и страшно много хора са определили този резултат, който е предрешен".

"Отравянето на бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Лоднон с нервно-паралитичното вещество "Новичок" също може да повлияе на резултатите на изборите, но не и в негативен план. Точно обратното – щабът на Путин ще използва поведението на Великобритания в своя полза. Там използват всяко остро изказване на западни политици срещу Русия като доказателство за твърдението, че Западът е лош, има лоши намерения спрямо добри руснаци и добрата Русия", коментира той.