Говорител на ЕК: Великобритания да обясни идеите си за Брекзит

“Великобритания трябва да обясни идеите си относно Brexit, за да напредват преговорите по този процес”, заяви говорител на ЕК, цитиран от Нова телевизия.

Конкретни преговори между представители на страната и Евросъюза по отношение на излизането на Великобритания от него не се водят вече няколко месеца. През лятото Великобритания смени своя министър-председател. Борис Джонсън смени на поста Тереза Мей, която подаде оставка, след като не успя да се справи с проблемите на Brexit и да обедини консерваторите.

„За да напреднат преговорите, правителството на Великобритания трябва да обясни идеите си и своето виждане как ще се развива този процес”, подчерта говорителят на комисията.

Европейската комисия неведнъж заявява, че постигнатото споразумение по условията за напускане не подлежи на преразглеждане и няма да се водят преговори за промяна в условията. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от Великобритания. Но британският парламент няколко пъти отхвърли този договор, в това число и по отношение на въпроса с ирландската граница.

 ЕК декларира готовността си да изслуша конкретни предложения от Великобритания по Brexit, стига те се вместват в общите условия на постигнатото миналата година споразумение за „развод”. Заради отказа на британския парламент да одобри споразумението за него, ЕС даде отсрочка за датата на напускане на Евросъюза и вместо на 29 март, ще стане факт на 31 октомври. Без одобрени условия на процеса по напускане на съюза двете страни по договора рискуват неприятни последици, включително от икономически характер.