Гърция иска за Македония име за "обща употреба"

Името, за което ще постигнем договорка, ще трябва едновременно да бъде и конституционно име на нашите съседи, а това е предпоставка за промени в конституцията. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас на пресконференция в Брюксел след неформалната среща на Европейския съвет.

Гърция иска решение за едно име, което ще бъде и за външна, и за вътрешна употреба. Ципрас смята, че Република Македония е тази, която бърза да реши проблема, защото той е екзистенциален въпрос за европейската ѝ перспектива.

По отношение на срока за постигане на решение, гръцкият премиер коментира, че страната му не бърза, нито е поставена под натиск да го договори до срещата на НАТО през юли, когато евентуално Македония може да получи покана за членство.

По повод опитите на турския президент Ердоган да засили ролята си в региона, Ципрас заяви, че европейската перспектива на Скопие минава през Атина, а не през Анкара.

Македонският вицепремиер и министър на отбраната Радмила Шекеринска смята, че решение на спора за името с Гърция ще се очертае през март.

ЕС оказва започва да оказва натиск върху Гърция и Македония за по-бързо решаване на спора им. В неделя в Скопие ще пристигнат председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан за разговори с македонските ръководители.