ФБР разследва висш шеф на руската Централна банка, предал пари на американска организация за подкрепа на Тръмп

Александър Торшин на когреса на NRA

Александър Торшин на когреса на NRA

ФБР подозира, че заместник-председателят на руската Централна банка Александър Торшин е предал пари на американската Национална стрелкова асоцияция - NRA (организация на собствениците на оръжие), за да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори през 2016 година.

По информация на McClatchy, разследването се води от контраразунавателния отдел на ФБР.

NRA, която защитава правото на американците да притежават и носят огнестрелно оръжие обичайно подкрепя Републиканската партия и финансира техните кандидати на избори на всички нива, е похарчила 30 милиона долара по време на кампанията в подкрепа на Тръмп.

Изданието подчертава, че Торшин, въпреки че е чужд гражданин, е отдавнашен член на NRA и участва в конгресите на организацията, включително и през 2016 година, когато е имал среща със сина на Тръмп - Доналд Тръмп-младши.

Името на Торшин фигурира и в разследването на намесата на Русия в американскитке президентски избори, което се води от специлания прокурар Робърт Мюлер.

Още през ноември миналата година телевизия CBS разказа подробно за срещата на Доналд Тръмп-младши със заместник-председателя на руската Централна банка през май 2016 година, тоест, в самия разгар на президентската кампания.

Бившият помощник директор на ФБР Рон Хоско коментира пред телевизията, че подобни срещи са типични за разузнавателни операции.

По-малко от месец след срещата на Торшин със сина на Тръмп, той и зетят на сегашния американски президент се срещат с руския адвокат Наталия Веселницкая, свързана с Кремъл. Преди срещата Тръмп-младши получил от източници, свързани с Кремъл, че тя ще им предостави компромат срещу Хилари Клинтън.