Евродепутатите предложиха премахване на лятното часово време

Без смяна на часовото време два пъти годишно. Европарламентът прие резолюцията, с която призовава ЕК да предложи на страните членки синхронизиране на времето.

Смяната на времето доведе до спорове между депутатите. Срещу лятното часово са страни от Северна Европа, където през лятото денят се удължава до късни часове, докато южните страни, по-близки до Екватора като Гърция и Италия например, намират предимства. Проучванията и мненията обаче са доста противоречиви.

Евродепутатите смятат, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

Идеята за преместване на стрелките идва преди век във Великобритания и за по-пълноценно ползване на дневната светлина. Европа въвежда смяна на часовника през 70-те години, за да пести енергия. По-голямата част от евродепутатите днес обаче са на мнение, че предимствата от местенето на стрелките са несъществени.

Според привържениците на лятното часово време именно благодарение на превъртането на часовника намалявала престъпността и имало повече време за дейност на открито. Предимства имало и за транспортния бизнес заради сигурността на пътищата при по-голяма видимост.

Евродепутатите призовават ЕК да направи задълбочена оценка и ако е нужно, да изготви предложение за ревизия на режима.

Смяната на часовото време се прилага в 60 страни по света.