Евродепутати: ЕК да работи за премахване на визите за САЩ

Комисията по граждански права на Европейския парламент критикува Европейската комисия заради това, че не е предприела достатъчно категорични стъпки за защита правата на гражданите на пет страни - България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия за премахване на визите за САЩ.

Европейската комисия трябваше да се съобрази с резолюция на Европейския парламент от април 2016, според която да въведе визи за американците, влизащи в ЕС.

Евродепутатът Емил Радев каза, че той и колегите му отново са настояли Комисията да си свърши работата:

"Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент разгледа доклада на Европейската комисия относно визовата реципрочност. Отчетохме напредъка във връзка с освобождаването от визи за пътуване в Канада за Румъния и България, но критикувахме Европейската комисия за това, че на практика от 2016 година няма напредък във връзка с безвизовото пътуване на гражданите на пет страни членки. През април 2016 Европейската комисия, съгласно действащото законодателство, следваше да издаде делегиран акт, с който да се въведат реципрочно визи за САЩ. До този момент този акт не е факт и ние настояхме за пореден път Комисията да излезе с делегиран акт и Съветът и Европейският парламент да обсъдят от там нататък бъдещето на този делегиран акт, така че да може администрацията на президента Тръмп да направи следващи стъпки за освобождаване на тези пет държави членки, включително България, от визи за пътуване в САЩ".