ЕС ще избира между пет сценария за развитие без Великобритания

Публикувано във факти.бг: Петте сценария са поместени в Бялата книга, чието съдържание ще бъде изложено пред Европейския парламент

Първият е озаглавен „Продължаване напред“. При него курсът остава същия, като е възможно да бъдат наложени само козметични промени. Функционирането на Европейския съюз ще продължи в същата посока. Страните от блока ще „говорят“ в един глас по отношение на външните въпроси, докато ключови отговорности като граничния контрол ще са предимно в ръцете на националните правителства.

Вторият сценарий е озаглавен „Нищо, освен единен пазар“. При него основен фокус е хвърлен върху единния пазар, но комисията не е много ентусиазирана за тази опция. Според нея може да се увеличи пропастта между очакванията и резултатите на всички нива. С единен пазар като основна мисия Европейският съюз ще се изправи пред повишен риск за еврото. Компаниите ще се изправят пред повече гранични проверки, а освен това членовете на общността ще преследват двустранна външна политика, което няма да е в интерес на общото благо.

Третият сценарий е кръстен „Тези, които искат повече, да направят повече“. Това е вариант, при който „коалицията на желаещите“ ще се фокусира върху сфери като обраната, вътрешната сигурност и социалните въпроси. Комисията смята, че при този сценарий ще се увеличат различията в отделните страни по отношение на човешките права, което е песимистична прогноза. При този сценарий обаче националните въоръжени сили могат да увеличат сътрудничеството помежду си, включително в сфери като разузнаването с помощта на дронове.

Четвъртият сценарий е „Правене на по-малко, но по-ефективно“. В „правенето на по-малко“ комисията всъщност визира съсредоточаване на усилията в приоритетни въпроси. Такива според комисията са сътрудничеството в иновациите, търговията и сигурността. Проблемът тук идва от това, че се разчита отделните страни да се споразумеят за областите, в които искат да си сътрудничат по-ефективно.

Петият сценарий е „Правене на повече, заедно“. При него страните ще правят повече във всички области, което означава и насочване към федерален ЕС. При този сценарий ЕС ще получи правото да говори от името на цяла Европа за въпроси като търговията и външната политика. В Брюксел ще се взимат по-бързо решенията. Комисията има притеснения, че при този сценарий има риск дадени части от обществото да се отчуждят, защото ще чувстват, че съюзът не е легитимен. Жан-Клод Юнкер написа в Бялата книга, че Европейският съюз е променил животите към по-добро и всички трябва да запазят това. „Когато решаваме накъде да тръгнем, трябва да помним, че Европа винаги е била в най-добрата си светлина, когато е действала заедно и уверено“, смята Юнкер.