Експерт: За Русия е жизненоважно да запази Асад на власт

Той се окопа с цената на най-голямата хуманитарна и бежанска криза в Европа и в една много зловеща гражданска война

Бъдещето на Сирия е една по-малка Сирия, която ще продължава да бъде доминирана поне още известно време от лика на Башар Асад. Най-вероятно тази държава никога повече няма да съществува в границите, в които е съществувала досега. Това заяви в предаването "Преди всички" Любомир Топалов, преподавател в университета Мейджи в Япония. Като единствен начин за разрешаване на кризата в Сирия той вижда този, при който не се търси радикално изчистване на режима на Асад.

"До момента, в който не се намери дипломатическо решение между Запада (най-вече в лицето на САЩ) и Русия, няма да има споразумение. Очевидно е, че Русия вижда Сирия като много важен стратегически партньор и точка в Близкия изток, където Русия може да има военни бази и излаз към Средиземно море и за тях е жизненоважно да запазят Асад на власт. А самият Асад се оказа доста по-труден от повечето лидери, пометени в т.нар. "Арабска пролет" и се окопа с цената, може би, на най-голямата хуманитарна и бежанска криза в Европа след Втората световна война и в една много зловеща гражданска война в Сирия."

Асад няма какво да губи и руснаците от тази гледна точка нямат какво да губят - те са инвестирали в Сирия не само финансова и военна мощ, но и политически капитал, отбеляза анализаторът.

Относно започналото посещение на френския президент в САЩ Любомир Топалов отбеляза, че Еманюел Макрон е човекът, който се разбира сравнително добре с Доналд Тръмп, който няма много добра комуникация с Европа и Макрон е добрият избор за посредничество. Най-важното, според Топалов, на масата на преговорите между тях ще бъде премахването на санкциите срещу Иран - нещо, което за Германия, Франция и ЕС е важен елемент за укрепване на мира в Близкия изток, уточни преподавателят.