Туск покани официално Ердоган да участва в среща на лидерите в България

Говорителят му уточни, че на срещата ще присъстват също председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиерът на България Бойко Борисов

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск покани официално турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган да участва в среща на лидерите на Общността, планирана да се проведе през месец март в България, която пое ротационното председателство на Съвета на ЕС в началото на годината, отбелязва електронното издание Politico в европейската си редакция, предаде "Фокус".

В писмото за покана, изпратено от Туск на Ердоган, председателят на Европейския съвет пише, че на среща през май миналата година „ние се съгласихме да организираме открит диалог на всички нива". Форумът „ще бъде добра възможност за съвместна оценка на въпроси от взаимен интерес и последните събития във вашата страна, включително в областта на върховенството на закона и основните свободи".
Говорителят на Туск уточни, че на срещата ще присъстват също председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът на България Бойко Борисов. Събитието „е планирано за 26 март във Варна, за да се обсъдят отношенията между ЕС и Турция, както и регионални и международни въпроси".
Напрежението между Брюксел и Анкара се изостри след неуспешния опит за държавен преврат през лятото на 2016 г., на който Анкара реагира с множество арести на съдии, журналисти и представители на опозицията.
Турция разгневи някои страни от ЕС в навечерието на референдума за конституционни промени миналата година, като изпрати министри в редица държави от Общността да се изкажат в полза на плановете на президента Ердоган. Събитията доведоха до отзоваване на посланика на Нидерландия от Турция.
През последния месец турският президент отправи ясен сигнал към лидерите на ЕС, като направи посещения при държавния глава на Франция Еманюел Макрон и при италианския министър-председател Паоло Джентилони.