Дипломат: Скандалът със Скрипал ще засили позициите на Путин в Русия

Пламен Грозданов

Пламен Грозданов

"Русия не печели от скандала с Великобритания заради опита за убийство на бившия агент Сергей Скрипал", коментира напрежението между Москва и Лондон бившият посланик в Русия Пламен Грозданов.

"Този скандал до известна степен може да засили позициите на Путин, това е така, но няма да има съществено влияние за неговия избор, защото той до голяма степен е предрешен избора на нов президент в Русия предвид огромната популярност, която има държавният глава сред своите граждани", добави той.

"Заради предварително ясния победител на изборите, все по-малко руснаци отиват до урните. Затова и акцент в кампанията тази година беше избирателната активност, която вече е около 60 %, в сравнение с близо 75 след първия мандат на Владимир Путин. В същото време в руското общество расте броят на недоволните от влошаващата се икономическа ситуация в страната", коментира Грозданов.
 
"При всички случаи има недоволство сред руското население заради това, че икономиката не се развива добре. В някои сектори тя се развива добре, но в някои сектори все още не са извършени необходимите реформи, които ще дадат възможност по-голямата част от Брутния вътрешен продукт да се произвежда, да се създава в преработващата промишленост. В Русия все още само 16 % от БВП се формира в преработващата промишленост", каза още той.

"Ръководството на Русия и лично Путин обаче не демонстрират никакво намерение за реформи в близко бъдеще. Провеждането на реформи означава демократизиране на руското общество, нека така да го кажем. Демократизирането на руското общество, даването на повече възможности за самостоятелна инициатива, за предприемачество, ще започне да формира една нова обществена класа, една нова средна класа, която при всички случаи ще постави своите политически и икономически изисквания в бъдеще", смята бившият посланик в Москва.