Даниел Сървър: Москва атакува Балканите, предложих на Тръмп да се намеси лично

Русия ще направи абсолютно всичко, което може, за да попречи на присъединяването на Македония към НАТО,

Американската администрация и лично президентът Доналд Тръмп трябва спешно да се намесят и да запазят мира и стабилността на Балканите. Това пише в последния брой на списанието на "Съвета за международни отношения" Даниел Сървър, анализатор от Университета "Джонс Хопкинс”, експерт по Балканите и бивш американски дипломат.

Според него "една от основните причини за нестабилността е намесата на Русия, която се противопостявя на прозападното и продемократичното развитие на тази част от Европа". Даниел Сървър е предал своите предложения на Белия дом и Конгреса. Той не очаква нова голяма война в района на Западните Балкани, но не изключва прояви на насилие от страна на екстремистите в Албания, Македония и Сърбия, които биха могли да доведат до нова вълна от етническо прочистване, престъпления срещу човечеството, промяна на границите, ислямска радикализация, както и колапс на сегашните институции в региона.

Даниел Сървър призовава за по-мощна намеса и на западната дипломация за да се предотврати евентуално нов хаос в тази част на Балканите. Нужна е и по-активна намеса от страна на САЩ, казва още той.

"Това може да бъде една нова американска инициатива, отнасяща се само до най-важните въпроси - конституционната реформа в Босна и Херцеговина, статута на Косово и въпросът за името на Република Македония", пояснява експертът и подчертава: Двете най-лесни мишени на руското влияние в Западните Балкани са Република Сръбска и Република Македония. "Русия ще направи абсолютно всичко, което може, за да попречи на присъединяването на Македония към НАТО, както направи за членството на Черна гора в Северноатлантическия пакт. В Република Сръбска ще предприеме всякакви стъпки с цел Милорад Додик да не приеме нито една конституционна промяна в Босна и Херцеговина", пише Даниел Сървър и призовава САЩ да променят тази ситуация. Според Тръмп „абсол