Близък до Асад: Ударените обекти бяха евакуирани преди дни, Русия ни предупреди

През последните дни сирийските власти са евакуирали техниката и военнослужещите от обектите, които днес бяха ударени от САЩ, Великобритания и Франция, съобщиха телевизия "Ал Арабия" и високопоставен представител на регионален съюз, който подкрепя сирийския президент Башар Асад, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според съюзника на Асад при операцията са били изстреляни около 30 ракети, а една трета от тях са били прехванати.
Летището на Дамаск не е било сред целите на западните удари. Според САНА основните цели на въздушните удари са били обекти в предградия на Дамаск и позиции на ПВО.
В Дамаск е частично нарушено електроподаването, съобщи панарабската телевизия "Ал Маядин", според която "сирийската ПВО е поразила значителен брой от изстреляните по столицата ракети".

Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че западните въздушни удари по Сирия са били насочени по военното летище Мезза в предградие на Дамаск и база на ПВО в района на планината Касюн, както и по 41-а бригада на силите за специално предназначение и 105-а бригада на Републиканската гвардия. Според телевизията са ударени общо девет цели в Дамаск, негови предградия и други райони на Сирия.
Държавната агенция САНА отрече тази информация и заяви, че "враждебните медии се опитват да преувеличат мащабите на тристранната агресия, която е крещящо нарушение на международното право и е осъдена на провал", предаде Франс прес.
В западните удари по Сирия освен изстреляни от кораби ракети са участвали и самолети, което е поставило в опасност пилотите заради сирийските и руските противовъздушни системи, заяви пожелал анонимност американски официален представител.
Според други представители на американската администрация в ударите са използвани различни видове боеприпаси, включително крилати ракети "Томахок".
Си Ен Ен, цитирайки военни източници, съобщи, че при ударите е използван най-малко един кораб в Червено море, както и бомбардировачи Б-1.