Бивш агент от ЦРУ: Психиатри се питат – на място ли е разсъдъкът на Тръмп

Американският президент сложи точка на мирния процес в Близкия изток, но не му пука, казва Робърт Беър

Робърт Беър

Робърт Беър

Тръмп обяви Йерусалим за столица на Израел по изцяло вътрешни убеждения. Няма никакъв международен императив. Това беше една много неразумна стъпка, която ще има сериозни последици. Това коментира в ефира на Би Ти Ви  Робърт Беър, бивш агент от ЦРУ.

Той обясни, че в ЦРУ никой не е бил изненадан, но хората, които познават Близкия изток, знаят, че това ще сложи край на мирния процес в Близкия изток,  но на Тръмп не му пука.

По думите на Беър Доналд Тръмп се опитва да създаде голяма коалиция срещу Иран. В момента има взривоопасно покачване на напрежението в региона и в Иран гледат на действията на американския президент като на целенасочена атака срещу тях.

Този път руското присъствие в региона не може да бъде игнорирано. Никога не съм виждал Близкия изток под по-голямо напрежение след 1966 година. Но аз не мисля, че САЩ следват някаква стратегия за страни, като Либия, те просто прехвърлят проблемите им на Европа. Забравете за водещата роля на САЩ в Близкия изток, нея просто я няма, посочи Беър.

Според него Тръмп вече се намира в изолация, особено след като реши казуса с Йерусалим без да потърси някакъв консенсус с Европа. Той изглежда все по-малко като президент и много психиатри са притеснени за неговото психическо здраве, чудят се дали неговият разсъдък е на мястото си, коментира агентът на ЦРУ.

Съветът, който Беър даде на България за предстоящото й европредседателство, той формулира кратко: Концентрирайте вниманието си върху европейската си принадлежност, а не разчитайте на американската политика, която вече е вдигната във въздуха. Наблюдавайте внимателно и бъдете внимателни.