Беларус изригна и след спирането на "указа срещу тунеядците"

Около две хиляди човека демонстрираха в сряда в Минск в знак на протест срещу указа на президента на Беларус Александър Лукашенко за борба със социалния паразитизъм, добил популярност сред гражданите като "указа срещу тунеядците".

Указът на президента на авторитарната бивша съветска република задължава гражданите на Беларус и постоянно пребиваващите в републиката чужденци, които работят по-малко от 183 календарни дни в годината, да заплащат на държавата сума, еквивалентна на почти 250 долара, като компенсация за пропуснати ползи от данъчни постъпления. Мнозина беларуси отказват да плащат тази глоба и от 17 февруари т.г. излизат на редовни протестни акции в различни населени места на страната.

Протестите продължават, въпреки че на 9 март Лукашенко заяви, че данъкът няма да бъде събиран тази година.

"Няма да събираме парите за 2016 г. от тези, които трябваше да ги платят", каза Лукашенко, цитиран от агенция Белта, отстъпвайки пред публичното недоволство, което е необичайно за него.

Лукашенко, който някога бе наричан "последният диктатор в Европа", ръководи беларуската икономика с държавни директиви в съветски стил от 1994 г.
Той посочи, че властите може да внесат поправки в данъка, но няма да го отменят изцяло.

Лукашенко заяви, че тези, които вече са платили данък "паразити" за 2016 г., ще бъдат компенсирани, ако си намерят работа през 2017 г.

Поради желание да подобри отношенията си с ЕС и да ограничи зависимостта на Беларус от Русия, Лукашенко през последните години обърна внимание на призивите на Запада да покаже по-голяма снизходителност към политическата опозиция.

Според последните данни на данъчните власти 470 хиляди души е трябвало да платят данъка, но само 50 хил. са го направили, което е вкарало в хазната допълнителни постъпления от едва 8 милиона долара.

Беларус е в рецесия от 2015 г. заради срива в цените на петрола и последствията от икономическата криза в съседна Русия, с чиято икономика беларуската е свързана тясно и където много беларуси работят, за да изпращат пари у дома.

Средномесечната работна заплата падна от рекордно високото ниво от 630 долара в средата на 2014 г. до 380 долара в началото на 2017 г.

Лукашенко заяви също така, че беларуските граждани ще получат възможност да изразяват мнението си на специално отделени за целта места, но предупреди, че "властта няма да допусне дестабилизиране на ситуацията, както стана в Украйна", предаде ТАСС, като се позова на телевизия ОНТ. "Майдан в Беларус няма да има", каза той.