Янукович и обкръжението му остават в черния списък на ЕС до 2019 г.

Бившият украински президент е обвинен в присвояване на държавни средства и бягство от Украйна след бунта на Майдана през 2014 г.

Виктор Янукович

Виктор Янукович

Страните от Европейския съюз удължиха с една година замразяването на авоарите на бившия украински президент Виктор Янукович и още 12 души, обвинени в присвояване на държавни средства и избягали от Украйна след бунта на Майдана през 2014 г., предаде БТА.

Санкциите се удължават до 6 март 2019 г., уточнява комюнике на Съвета на ЕС. Наказателната мярка беше въведена през март 2014 г. и оттогава се подновява всяка година.

Бившият президент и обкръжението му, "смятани за отговорни за отклоняване на украински държавни средства и злоупотреба с власт, причинили пропуснати ползи на украинските държавни финанси", остават в черния списък на ЕС, се казва в комюникето.

От него обаче отпадат бизнесменът Сергей Клюев и бившият украински министър на правосъдието Елена Лукаш, отбелязва пресслужбата на Съвета на ЕС, цитирана от ТАСС. Санкциите включват замразяване на авоарите в Европа и забрана за достъп на територията на ЕС.