Атина и Скопие все по-близо да решат спора за името на Македония

Новият кръг преговори по македонско-гръцкия спор за името ще започне в период на подобрен политически климат между двете страни и оптимистични очаквания в Скопие и Атина, но и във Вашингтон и Брюксел, за приключване на дългогодишния спор, пише в. "Нова Македония".

След тригодишна пауза посредникът от ООН Матю Нимиц в понеделник и вторник ще разговаря в Брюксел с представителите на Македония и Гърция Васко Наумовски и Адамандиос Василакис, предаде БТА.

Македонският премиер Зоран Заев няколко пъти заяви, че сега има по-големи шансове да се намери решение на спора с Гърция. В интервю за гръцката агенция АНА-МПА той каза, че трябва да се намери приемливо решение, от което двете страни ще бъдат "или еднакво доволни, или еднакво недоволни". Попитан на какъв спектър отстъпки е готов и дали е съгласен да се смени името и на скопското летище "Александър Македонски", Заев отговори, че е "по-лесно да се смени името на летище, отколкото името на страната".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас от своя страна очаква положително развитие на преговорите за името през 2018 г., "ако Скопие реши да направи крачка напред".

"Ако те се откажат от реториката и изявленията, че те са единствените потомци на Александър Македонски и от своите иредентистки твърдения, може би ще успеем да намерим общо решение. В такъв случай аз ще съм първият, който ще гарантира европейската перспектива и сигурността на съседната страна", каза Ципрас в Белград след среща с колегите си от Сърбия, България и Румъния.

Преди него и гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви, че очаква спорът за името да бъде решен през първата половина на 2018 г.
Оптимизъм за решаването на спора изразиха и американският заместник-помощник държавен секретар Хойт Ий и еврокомисарят Йоханес Хан, като и двамата отбелязаха подобрените политически комуникации между Македония и Гърция.