Асад върна на Франция ордена на Почетния легион

Той е удостоен с високата френска награда по време на официална визита във Франция през 2001 година

 Министерството на външните работи на Сирия е върнало на Франция ордена на Почетния легион на президента на страната Башар Асад чрез посолството на Румъния в арабската република. Това съобщи пресслужбата на сирийския лидер, предава РИА Новости.
В заявлението се казва, че причината за връщането на ордена е участието на Франция в тройната агресия наред със САЩ и Великобритания на 14 април „,

 За президента Асад не е чест да носи медал на робски режим, който служи на САЩ, поддържащ терористите в Сирия и нападащ страна-членка на ООН в неприкрито нарушение на международното право и неговите принципи“, уточнява пресслужбата.
От ведомството отбелязват също, че Сирия винаги се е отнасяла с уважение към международния диалог и правото на народите да определят сами своята съдба. Дамаск се обявява срещу всякакви нареждания отвън, особено от „незрели режими, които нямат нито опита, нито мъдростта, нито уравновесеността, режими, които се основават на лични интереси за сметката на интересите на народите“.
В съобщението се подчертава, че времето на колониализма е минало и сирийския народ, който се е борил седем години против тероризма, не може да бъде сплашен с „детска и лекомислена политика“.

По-рано AFP, позовавайки се на обкръжението на френския президент Еманюел Макрон, съобщи, че Париж е започнал процедура по лишаването на Асад от ордена.
Той е удостоен с високата френска награда по време на официална визита във Франция през 2001 година. 
Орденът на почетния легион е национален орден, който се смята за висш знак на отличие, почи и официално признание за особени заслуги във Франция. Той е учреден през 1802 година от император Наполеон Бонапарт.
Велик магистър на ордена е президента на Франция . Въпросите по лишаването от наградата се решават от него и канцеларията на ордена.