А. Гутереш: Съветът за сигурност на ООН в сегашния си вид не е способен да решава съвременните проблеми

"Завърналата се студена война е много по-опасна за света, отколкото преди, доколкото САЩ и Русия вече не контролират всичко, както през 20 век", казва в интервю за телевизия SVT генералният секретар на ООН Антониу Гутереш.

Антонио Гутереш

Антонио Гутереш

По думите му, Съветът за сигурност на ООН в сегашния си вид не е способен да решава съвременните проблеми.

"Ясно е, че Студената война се върна. Но има разлика с това, което беше преди и ситуацията сега. Много страни са активни в близкоизточния регион: Турция, Иран, Саудитска Арабия и др. Не съществуват два еднородни и контролирани блока. По време на предишната студена война съществуваха функции за диалог, контрол и комуникация, за да се гарантира, че когато възникне риск от конфронтация, събитията няма да излязат от контрол. Сега тези механизми не съществуват", коментира Гутереш.

Според него, докато в Съвета за сигурност на ООН съществуват принципни разногласия по всеки въпрос е невъзможно да бъде намерено решение за Сирия.

Гутереш смята, че главният структурен проблем на Съвета за сигурност е в това, че той представлява света, какъвто е бил след Втората световна война.

"Ветото стана инструмент, който се използва твърде често. Без реформа на Съвета за сигурност не може да има реформирано ООН", казва той.