"Ромъния либера": Министърът на финансите подтиква румънците да пълнят резервоарите си при българите

Правителството иска отново да увеличи акциза върху горивата

Министърът на финансите подтиква румънците да пълнят резервоарите си при българите. Правителството иска отново да увеличи акциза върху горивата, пише вестник "Ромъния либера".

Правителството иска да намери един милиард леи до края на тази година, увеличавайки акцизите върху горивата от 1 септември, пише в. "Гъндул". В нормативен акт на министерството на финансите се предлага връщане към нивото на акцизи от 2016 г. Документът твърди, че сегашното ниво на акцизи в Румъния е почти на лимита, предвиден от европейското законодателство.

По данни на правителството Румъния е имала през месец юли 2017 година най-ниски цени на бензин Евро-95 в ЕС и третата по ред най-ниска цена за дизела след Люксембург и България.

Нормативният акт ще взриви Румъния от гледна точка на цени и тарифи, прогнозира "Ромъния либера". Вестникът посочва, че румънците от южната част на страната ще бъдат изкушени да пълнят резервоарите си в България. Тоест ще стане точно това, което всички управляващи твърдяха многократно, че са искали да преустановят като практика, посочва изданието.

Де факто причината, поради която правителството иска да увеличи цената на бензина и дизела, е много по-проста от изтъкваната в законопроекта, а именно - няма пари в бюджета след всичките увеличения на заплати и пенсии в последно време, коментира "Ромъния либера".

Сметката за увеличенията на заплати, от която се възползваха народните представители и някои бюджетни служители, ще бъде платена от всички румънци чрез увеличение от близо 10 процента на цената на горивата, посочва вестникът и допълва, че това ще доведе и до увеличение на всички продукти и услуги.

Премиерът Михай Тудосе опита да успокои снощи румънците и увери, че увеличаването на акциза няма да генерира увеличение на цените на горивата, пише в. "Гъндул". Премиерът каза, че може да бъде променен законът за дължимите такси от страна на енергийните компании, допълва в. "Адевърул". В интервю за телевизия Ромъния Михай Тудосе заяви, че са водени разговори с компаниите, които продават бензин и дизел, така че потребителите да не бъдат засегнати и обясни, че въвеждането на акциз е необходимо за големи инфраструктурни проекти.

Според икономисти обаче решението на правителството показва непоследователност в политиките, тъй като се въвеждат отново такси, които в началото на годината бяха премахнати. "Това става, тъй като ситуацията с бюджета е много сложна, да не казваме невъзможна - в приходите имаме нереализирани 5,1 милиарда леи, а разходите за инвестиции паднаха с 45 процента спрямо същия период на миналата година. От друга страна много нараснаха разходите за персонал и социално подпомагане", обясни пред "Ромъния либера" председателят на Фискалния съвет Йонуц Думитру. Според него ефектът върху годишната инфлация ще бъде от порядъка на 0,3 процентни пункта.

Управителят на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску също се съгласи, че това решение на правителството ще тласне инфлацията нагоре. 
 

/БТА/

Прочети още на: http://www.dnes.bg/balkani/2017/08/10/v-rumyniia-novi-zaplati-novi-akcizi-i-s-rezervoar-pylnen-v-bylgariia.349882