Цветан Цветанов: Следващият министър на образованието ще е от ГЕРБ

До края на мандата предвиждаме двойно увеличение на заплатите в сектора, обеща зам.-председателят на партията

До края на мандата предвиждаме двойно увеличение на заплатите в сектора, обеща зам.-председателят на партията

Образованието е изведено като основен стратегически приоритет в предизборната програма на ГЕРБ и при следващ управленски мандат министърът на образованието ще е от ГЕРБ. За да не допускаме повече компромиси, ни е необходима категорична победа на 26-ти март.

Това заяви Цветан Цветанов пред учители, ректори,  университетски преподаватели и други представители на учебни институции в Пловдив, които се включиха в кръгла маса на тема „Образование“. Форумът бе открит от кандидатът за народен представител в листата на ГЕРБ в града под тепетата Менда Стоянова, съобщиха от пресцентъра на партията.

„До края на мандата предвиждаме двойно увеличение на заплатите в сектора. Учителите трябва материално да бъдат поощрени, защото работят в област, която гради гръбнака на бъдещия потенциал на нацията и бъдещата ни икономика. С 10-процентния плосък данък и подобряващата се пътна инфраструктура България е атрактивна за инвеститори. Благодарение на направеното от кмета Иван Тотев и неговия екип, с помощта на държавата, градът се развива като една изключително успешна икономическа зона. Бизнесът се оплаква от липсата на квалифицирана работна ръка. Затова образованието трябва да бъде национален приоритет“, посочи Цветан Цветанов.

Председателят на Комисията по образование в 43-тото Народно събрание Милена Дамянова заяви, че по този начин ГЕРБ много ясно показва ангажимента си за дългосрочно развитие на страната, чрез инвестиция в хора. “Трябва да задържим младите хора да останат и изберат кариера в България. Това ще стане, когато има добра среда за работа, професионално развитие и високи доходи, а няма как да го постигнем без качествено образование“, допълни бившият заместник-министър на образованието в първото правителство на Бойко Борисов и кандидат за народен представител.

Тя запозна присъстващите с набелязаните в програмата мерки за по-качествено образование на всички нива. Сред тях са обвързването на социалните помощи с посещението в училище, въвеждането на дуалната система на обучение чрез работа. За да се намали агресията в училище, се предвижда осигуряване на възможности за спорт  както и повече психолози и педагогически съветници. Залага се и ръст на средствата за наука.

Участие в кръглата маса взеха и кандидати за народни представители от ГЕРБ в Пловдив-град и Пловдивска област.