Цветан Цветанов: Македонският парламент гласува за европейското бъдеще на страната

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония ще бъде гласуван в петък от българския парламент

Снимка: архив

Снимка: архив

Гласуването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България в македонския парламент е гласуване за европейското бъдеще на Македония. Така Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на ПП ГЕРБ, коментира пред "Фокус" ратифицирането на документа. 

"Има нещо безкрайно символично в днешното гласуване на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България в македонския парламент, защото то идва точно 26 години след като на 15 януари 1992 г. именно България стана първата държава, която с решение на Народното събрание призна независимостта на Македония и нейното неотменно право на самостоятелна и суверенна политика", заяви Цветанов.

"Нека заедно с нашите македонски приятели да благодарим на всички политици, правителства, които участваха в процеса на подобряване на нашите отношения през тези 26 години. Извървяхме един нелек и продължителен път, който в крайна сметка благодарение на волята и настоятелността на правителствата на премиерите Борисов и Заев успя да се материализира с подписването и ратифицирането на междудържавен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, въпреки всички недоразумения, подозрения и бойкоти, които очевидно винаги са по-силни, когато сме си по-близки", каза още той.

"Искам да поздравя лично премиера на Македония Зоран Заев и неговата коалиция, които докрай отстояваха необходимостта от подписването на този договор като единствено възможно средство за слагане на край на годините на недоверие и протакане, продиктувано от външни сили и интереси, които в никакъв случай не са заинтересовани от добрите отношения между България и Македония", добави Цветанов.

"Имам уверенията на председателя на Комисията по външна политика г-жа Джема Грозданова, че в сряда Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония ще бъде приет на заседание на Комисията по външна политика, а в петък ще бъде гласуван в българския парламент. Това ще бъде продължение на това, което днес направи македонският парламент", отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ.