Ц. Цветанов: Корупцията е с най-високи нива при управлението на БСП

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

"Радваме се, че България ще задава политиките през 6-те месеца на европредседателството, от своя страна правителството получи кредит на доверие от страна на европарламента и евроинституциите", заяви пред БНТ заместник-председателят и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"ГЕРБ през всичките години на управление е бил под прожекторите и това, което направихме беше да градим доверие, да се подготвим за европредседателство. Не смятам, че трябва да говорим "протести" и "пари", а за икономика и възможности за растеж", коментира Цветанов темата за протестите по време на европредседателство.

"Знаете ,че и управляващи и опозиция говореха за недофинансиране на МВР. Разбира се, че диалогът трябва да придължи и когато увеличим доходите на полицаите ще бъдат много по-мотивирани. Ние направихме всичко възможно и в образованието, и в науката, и в здравеопазването да има достойно финансиране. Когато се обсъжда темата за бюджета всичко е на база възможности, но ние се надяваме да увеличим приходите в бюджета", каза още той.

"Има неразбиране и се създаде противопоставяние между местните хора и природозащитниците по отношение на казуса "Пирин", каза Цветанов и припомни, че подкрепата за втория лифт и за хората от Банско е дошла от цялата област, от кметове от всички възможни партии.

"Трябва да се спре с тези спекулации, на Банско ще има само втори лифт и нищо повече", категоричен беше той и призова за консолидация, за да може да се постигне целта на нашето председателство-перспектива за Западните Балкани.

"Знаете, че обществото не само в България е много чувствително към темата корупция и затова БСП се заиграват с нея. Но нека кажем, че през 2013 и 2014 година БСП показаха, че корупцията е на най-високите си нива при тяхното управление", припомни Цветанов.

Той беше категоричен, че ГЕРБ не се притеснява от вота на БСП.

"Част от подкрепата в ЕП беше и от европейските социалисти, защото знаете, че БСП подкрепи в Брюксел Истанбулската конвенция, но не и в България. Ние сме поели ангажимент, заедно с другите европейски държави, за да защитим жените от насилие. Държави по-консервативни от нас държави-Турция, Албания, Сърбия са ратифицирали тези конвенции, в същото време имат забрана за еднополови бракове. Коалицията няма да се разпадне заради конвенцията", беше категоричен Цветанов.

"Не знам как имат очи БСП говорят за тази конвенция или пък искат да бламират Станишев, за да не може да се кандидатира пак за лидер на ПЕС", каза той.

"Нямаме специални отношения с ДПС", увери Цветанов.

"Има празнота, която хстоеше през годините на прехода в знанията на децата. Политиците и политическите партии се намесваха винаги, за да не можем да говорим за периода 44-89 година. ГЕРБ даде гаранции, че учебната програма ще бъде изготвена само от учени, необвързани с политически партии", заяви той и добави, че позицията на БСП за закриването на Комисията по досиетата е неморална.