20-годишният Адриан Димитров от Шумен е може би най-активният трол в българския Фейсбук. Неговата специалност е разпръскването на проруска пропаганда, фалшиви новини, реклама за БСП, ксенофобски послания и анти-ГЕРБ послания. Това разкрива разследване на сдружението "Чист интернет", което си е поставило за цел да разкрие някои от източниците на фалшивите новини в България, пише "Медиапул".

Зад името на Адриан Димитров стоят минимум 29 идентични профила във Фейсбук. Клонингите на профилите му са създадени в случай на докладване и блокиране на някои от тях. В най-лесно достъпния профил пише, че Адриан Димитров работи в ... Windows и учи в Софийския университет.

От “Чист интернет“ са установили, че пт юни до октомври 2015 постовете на трола са с крайна антиромска и ксенофобска тематика. В края на 2015 година започва налагането на нови теми – “гражданска война“,“ терор в Европа“, “корупция“ и “световни конспирации“.

В началото на 2016 фокусът се измества към рекламни постове за БСП и прокремълска пропаганда за величието на Путин и Русия.

За две години тролът е навъртял над 85 000 публикации. Това прави по 9000 публикации за месец, което е по 12 публикации за час… при условие, че Димитров не спи.

В някои случаи активността му стига до 60 поста на час, което показват, че е физически невъзможно само един човек да стои зад самоличността на Адриан, казват от “Чист интернет“.

Андриан Димитров публикува най-много положителни коментари за пет личности. На първо място в тази класация стои водачът на листата на БСП в Сливен Таско Ерменков, следван от Владимир Путин, Корнелия Нинова, членът на ръководството на БСП Атанас Зафиров и Слави Трифонов. Най-много отрицателни постове има за Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

“Чист интернет“ установява, че много от профилите на Адриан са приятели със Стефан Пройнов. Във Фейсбук Пройнов се представя като мениджър на “Булпресс“. Фирмата е шуменска и е регистрирана на името на 20-годишния Адриан Николаев Димитров.

На страницата си във Фейсбук “Булпресс“ се хвали, че са изградили над 400 страници и групи във Фейсбук, както и че оперират в над 100 публични и в над 50 тайни групи в социалната мрежа. Част от тях са “Новините от България“, “Само за истински българи“, “Социален свят“, “Единна България“, “Репресираните от ГЕРБ“ и други.

“Чрез тези групи профилите на Адриан разпръскват до стотици хиляди българи фалшиви новини, тезите на лидерите на БСп и прокремълска пропаганда“, казват от “Чист интернет“ и задават въпрос кой плаща за всичко това.

10 Коментар(и)

 • батман

  батман(20 March 2017 - 11:03)

  Отговор

  респект за момчето , дано повече такива български деца да има , а не да се дрогират с американски наркотици

 • Ангел Грънчаров

  Ангел Грънчаров(19 March 2017 - 17:03)

  Отговор

  Тролът по-скоро е руски, а не "шуменски", само тази ми е забележката... :-) Убеден съм, че парите му ги плащат таваришчите от Русия...

 • barcelonski

  barcelonski(18 March 2017 - 17:03)

  Отговор

  (mobile) FUCK'тор заслужават похвала защото са на про'европейски и натовски позиции и НЕ са разпространители на фалшиви новини и Долнопробен Медиен Джихад. "Медиапул" са сериозна медия със същия идеен профил, но там при 3-4 критични поста срещу Костов или смръдливото Му уродливо творение ДСБ - ми блокираха регистрацията - завинаги. Борба срещу Тролове ...??!!??! Да - ама НЕ .... Точно ДСБ-ерастията плащаше на Лийдуей да цвъцкат по форумите срещу Борисов, Цветанов и ГЕРБ. А "прочутия" разузнавач на IBAN'Костов > низкия генерал Назко ???!! .... неговият любим информационен източник е Уикилийкс и уродливото БиволЪ ..... От малоумни Костоваци - толкова. (осъдително)

 • истината в служба на лъжата!

  истината в служба на лъжата!(18 March 2017 - 17:03)

  Отговор

  Некой знае ли как се казва нашия улавец, дето агитира за Народна република? Да не е Димитър Адрианов?

 • Истината

  Истината(18 March 2017 - 17:03)

  Отговор

  ДО:desen(18 March 2017 - 16:03) Отговор Извинете за лапсусав в частта: "Като дойде не ГЕРБ , аБСП фалират банки , а като дойде ГЕРБ се стабилизират банки ........................ Пълна лъжа ! Заедно БСП и ГЕРБ заедно ограбиха КТБ! Даже Цветанов директно трябва да бъде осъден за съучастник на Цв. Василев! ГЕРБ обявиха КТБ за най-добрата банка, лична Цветанов награди Василев за Банкер на годината и фирми и граждани се юрнаха да внасят в КТБ! "Банка се убива с вестник!" но и банка се прави с вестник! После Борисов и Цацаров заметоха дирите на 4млрд. и ни прецакаха с още 4млрд. данъци. Да не са се изпарили тези пари? Къде е ДАНС-финансовото разузнаване? Ние 1000лв ги връщаме с лихвите ДО СТОТИНКА! И ГЕРБ, и БСП не са партии, а организирана престъпна група, под закрилата на централизираната по съвеЦки модел прокуратура-крепост на червената мафия в България! И леви, и десни еднакво ни ограбват!- всички заедно за европейска България! Всички за НОВА РЕПУБЛИКА!

  • barcelonski

   barcelonski(18 March 2017 - 17:03)

   ДРЪГАЛЕВЕЦ КОСТОВАРСКИ .... IBAN'Костоff Консултираше КТБ за 30 000 на месец а парите на Дръгалефската Партия бяха на депозит в КТБ ! Марш веднага в Сингапурската медия Дневник и в газпромската СЕГА. (пропъждащо)

 • Борисов е десен, колкото лява е Нинова

  Борисов е десен, колкото лява е Нинова(18 March 2017 - 17:03)

  Отговор

  1. Историята се повтаря като фарс: Флагманът на ЕНП в България, дясната ГЕРБ, е пълна с бивши комунисти – 3/4 от националното ръководство – Изпълнителна комисия, начело с Бойко Борисов, са били членове на БКП с лидер Тодор Живков. В лявата БСП бившите комунисти са по-малко в процентно отношение – само 50%. Или по-простата математика показва, че: Начело на ГЕРБ са 11 души, а от тях 7 са комунисти и членове на Комунистическата партия. Във върховното ръководство – Изпълнителното бюро на наследницата на БКП БСП са 17 човека, а само 9 са имали партиен билет при ТЖ. Това ли е дясното в България? И двете партии БСП и ГЕРБ са двете страни на една и съща монета. Ето и кои понастоящем членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ са били в редиците на партията, гордо ръководена от Тодор Живков: Бойко Борисов – син на комунист, полковник от МВР – Методи Борисов, който произхожда от комунистически род и е от доверените партийни кадри. От 1977 е член на БКП, хвърля партийната си книжка чак когато става главен секретар на МВР. Преди това напуска сисемата, за да не се откаже от членството си в партията. Цветан Цветанов – по линия на баща си, шофьор на началника на ДС Григор Шопов. Работил като сержант в ДС – VІІ главно управление – ЦИОУ Йорданка Фандъкова – редови член на БКП като учител Цецка Цачева – партиен секретар на Окръжен съвет в Плевен Красимир Велчев – член на БКП като пилот в авиацията Менда Стоянова – член на БКП, партиен секретар на звеното „Приходи от народното стопанство“ в Окръжния Народен Съвет в Пловдив Пламен Нунев – редови член на БКП Медиите имитират борба между ГЕРБ и БСП, а те заедно ограбват България! И през управлението на ГЕРБ Р.Овч., Гагаузов и П.Димитров бяха в бордовете на държавните енергийни дружества!Заедно назначиха Мая Костинбродска за Омбудсман, заедно бранят централизацията на Прокуратурата- крепост на червената мафия! За европейска България с НОВА РЕПУБЛИКА!

 • desen

  desen(18 March 2017 - 16:03)

  Отговор

  Извинете за лапсусав в частта: "Като дойде не ГЕРБ , аБСП фалират банки , а като дойде ГЕРБ се стабилизират банки"

 • desen

  desen(18 March 2017 - 16:03)

  Отговор

  Абе в този сайт основно списват тролове на Да,й , България и Нова България, нали така?И интересно , защо размиват двете големи партии БСП и ГЕРБ?Не беше ли това тезата на АБВ , Марешки, , разбирай БСП , и и всички ПР агенции и социолози на БСП.Постоянно се правят внушения , че БСП и ьГЕРБ нямат разлика. Това просто не е вярно. М-у БСП и ГЕРБ има огромна разлика: като дойде ГЕРБ фалират банки, като дойде ГЕРБ се стабилизират банки и се спират кражбите на нашите пари през банки.Като дойде БСП се руши , при ГЕРБ се строи. При БСП се краде през ток и централи , при ГЕРБ се сваля цената на ток , газ и се плащат вересийте след БСП.страната е обновена и свети след ГЕРБ , след БСП се говори и 100 метра не се построява път. Това всичко е неоспоримо.Всеки , който говори , че БСП и ГЕРБ е едно и също , работи за БСП, защото никой друг , освен ГЕРБ не може да спре БСП.ФАКТ!Целта ви е ясна , господа от т.н. Ново дясно- да откажете народа да излезе да гласува и така да изкарате страната от Богатият съюз и да ни вкарате в лапите на големия източен брат.Това и сръбския премиер го каза- щели снме да се съюзим с Македония , Сърбия и Русия срещу гнилия Запад

 • мъгла за сините и червените овце

  мъгла за сините и червените овце(18 March 2017 - 15:03)

  Отговор

  И каква е разликата между БСП и ГЕРБ? Заедно ограбват България! Заедно назначиха Мая Костинбродска за Омбудсман! Заедно защитават централизираната по съвеЦки модел прокуратура-крепост на мафията в България1 Въпреки постоянните критични доклади на ЕС и настояване за децентрализация1 И след 17г. управление на БСП и вече10г. управление на ГЕРБ ,предпоследната в ЕС, Румъния е вече далеч пред нас! Разликата между ГЕРБ и БСП е само в етикета!

Оставете коментарОбнови