Тома Биков: Комисията за бойните самолети да провери каква е ролята на авиаторите и лобистите

В нашите мотиви за създаването на анкетна комисия за военните самолети няма споменаване на президента. Нейната цел е да се проверят със задна дата решенията на служебния кабинет, които са важни и скъпи за българските граждани. Ние сме за това, образно казано, да направим проверка какво е мястото на авиаторите и лобистите във вземането на решенията на служебното правителство. Това каза в студиото на Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който заедно с червения депутат Славчо Велков коментираха последните скандали у нас. 

За мен този въпрос е чисто политически. Нещо за мен се е случило след срещата на Борисов в Брюксел. Това не е само атака към президента, а чрез атаката към президента, да се върнем към един декласиран самолет, посочи на свой ред депутатът от БСП Славчо Велков.

Биков припомни, че именно президентът Румен Радев е участвал в екипа, правил конкурса, в качеството си на началник на ВВС. Той обаче подчерта, че само правителството и парламентът имат правомощията да се произнесе какъв боен самолет трябва на България.

Велков се опита да демонстрира повече познания в областта на военните сили. Той изнесе информация, че през последните 20 години са паднали повече от 20 изтребители Ф-16. Като аналог на този самолет той посочи руския "МИГ-29", подчертавайки, че това е  многоцелеви изтребител. А двигателят на „Грипен“ е на Ф-18 и е много по-модерен от този на Ф-16. 

Аз имам предпочитания към „Юрофайтър“, но нямаме толкова пари, с които да го купим, леко иронично заключи Велков.

Депутатите от ГЕРБ и БСП коментираха и скандал с НДК и Боршош. 

БСП предложиха комисията за НДК. Ние от ГЕРБ я подкрепихме, за нас няма проблеми, да се види кой какво е правил. Съдът и прокуратурата ще кажат какви са фактите и ако има виновни – ще ги накаже, а не тази комисия. Но искам да припомня един факт – до преди месец г-жа Златева отговаряше за подготовката на България за европредседателството. И лично тя уволни целия борд на НДК, с изключение на Боршош, посочи Биков. 

Велков бе предпазлив и лаконичен в коментара си, тъй като стана ясно, че неговият син също е част от екипа на Боршош, дори за един ден е оглавил борда на НДК.

Аз се въздържам от изказвания по въпроса за НДК, защото съм в конфликт на интереси. Вчера пуснаха информация някои медии, че европейските посланици са информирали своите ръководство, като няколко от тях са излезли с общо мнение, че европредседателството не биха искали да се състои в място, над което тегнат съмнения за корупция.