Татяна Буруджиева: Корупцията у нас е станала ефективен модел на поведение

Българинът има двояко отношение към корупцията - като в един стар виц, който припомни проф.Константинов

Татяна Буруджиева

Татяна Буруджиева

Ние сме малко бременни, както се казва  – не сме готови като общество да поемем истинска битка срещу корупцията. Така лаконично коментира ареста на Иванчева, кмет на район „Младост“ в столицата, социологът Татяна Буруджиева в студиото на БНТ.

Корупцията у нас е станала ефективен модел на поведение. Това много трудно ще се преодолее. Трябва да се получи една нулева толерантност към корупцията, за има ефективна битка с нея.  Хората забравиха да мислят – това корупция ли е или не, и се фокусираха как се проведе арестът на кметицата на „Младост“. Явно законът е такъв, че органите са принудени да действат така, за да не падне делото в съда. Очевидно е, че трябва нещо да се промени в законодателството, продължи с разсъжденията си Буруджиева. 

Според анализаторът проф. Михаил Константин отношението на българите към корупцията е двояко. Това е като в онзи виц – далавера, в която не участвам, е корупция, а в която не участвам – е бизнес. Българите обаче все пак са джентълмени и затова не се чувстват добре от това, което гледахме по време на ареста на Иванчева.

По думите на Татяна Буруджиева България има с какво да се гордее все пак, визирайки успешното засега европредседателство. 

В ситуация, в която около нас ври и кипи, ние заставаме в позицията на медиатор не само на Балканите, но и между ЕС и други държави. В този контекст трябва да признаем като успех тази гъвкавост , която България проявява в международните отношения, посочи социологът.

Буруджиева коментира и възникналото напрежение между президент и управляващи. Тя счита, че когато един президент говори, на политиците не им много приятно когато чуват не особено лицеприятни неща за себе си, намеквайки за известното напрежение, което се създаде в последните дни между Румен Радев и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Но това е една от основните функции на президента, затова е добре политиците да чуват неговата позиция. Освен това аз смятам, че Цветанов изпълнява една много полезна функция за ГЕРБ – да си пази стадото от президента. Но така пък качва рейтинга на държавния глава, обобщи Буруджиева.

Проф. Константинов пък разпозна в ситуацията доброто и лошото ченге. Той ги персонифицира като Цветанов и Борисов. Той обаче е категоричен, че е абсолютно нормално да има различия в позициите, за да се търсят по-балансирани и правилни решения. В противен случай ще се върнем 30 години назад, когато само едно решение беше правилното, посочи проф. Константинов.