Списъкът „Гарелов“ взриви Фейса: Ченгесарска операция, дано да е фалшив

Как в един отбор се оказаха Иво Беров до Петър Волгин, Димо Гяуров до Петьо Блъсков, Владимир Зарев до Виза Недялкова?

Офицерът от ПГУ на ДС днес драпа да е шеф на БНТ

Офицерът от ПГУ на ДС днес драпа да е шеф на БНТ

Списъкът с имена на известни български творци, политици и журналисти(виж ТУК, б.р.), подкрепящ кандидатурата на Иван Гарелов за генерален директор на БНТ буквално взриви от коментари социалната мрежа. Този път изненадата не бяха дежурните интелектуалци, които слагат имената си под всяка подписка в подкрепа на статуквото, номенклатурата на БКП, БСП, ДС и задкулисието, а имената на хора, които се представят за десни, борят се за демокрация, а реално подкрепят провален агент на тайните комунистически служби, за шеф на националната телевизия. Причината - грешка, фалшив списък или просто тежки и скрити зависимости? До сега единствено проф. Владимир Чуков се разграничи от скандалния отбор, обявявайки, че не подкрепя никого. Ето и някои от по интересните коментари:

Николай Слатински, бивш депутат от СДС, експерт по национална сигурност:

"Потресаващ списък от морално несъвместими, биографично необединими, политически непримирими и интелектуално несъпоставими хора! Пълен шок, стигащ до отвращение..."

Пламен Даракчиев, основател на „Подкрепа“, бивш депутат от СДС, журналист:

„Той не е просто удобен. Той е мечтата на мафията. Най-вече със завидното си умение да хвърля прах в очите и да създава впечатление за независимост, безпристрасност, непартийност и неутралитет. През годините той е олицетворение на тактиката на бившата номенклатура да свежда борбата между добро и зло до партийното противопоставяне. Отварянето на досиета -- боричкане между партиите. Съдебната реформа - партиен сблъсък. Обезобразените и пълни с бели петна учебници -- също. И.т.н. 
Иска ми се да мисля, че наличието на някои имена на свестни хора в списъка е манпулация“.

Евгений Михайлов, кинорежисьор:

„Списъкът на Гарелов е като списъка на Бокова, списъка на Радев или избрана извадка от списъка на Комисията по досиетата на ДС. Коя година сме, че се обърках?“.

Калин Манолов, журналист:

„От друга страна,ако изберат Гарелов за шеф на БНТ, БСП няма да има нужда да прави телевизия..."

Константин Мишев, журналист, Ню Йорк:

„Разгледайте този списък. Звучи като име на филм: "Списъкът на Гарелов". Кой от подписалите първи ще се откаже от подписа си? "Бях подведен"..."Не разбрах точно"...или нещо подобно. Не коментирам. Просто ми е интересно дали ще има такъв човек и кой ще бъде той?“

Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание, дипломат:

„Отказвам да повярвам, че т.нар. "Списък с интелектуалци подкрепящи кандидатурата на Иван Гарелов за Генерален директор на БНТ" , е истински. Иска ми се да е фалшив, менте, поредната ченгесарска операция. Защото, ако е истински, е страшно. В него освен дежурните обслужвачи на бившата ДС и БКП има и такива, които нанесоха много вреди на демократичната общност у нас маскирайки се дълго време като уж противници на ДС и БСП. А сега излиза, че са били от същия отбор. Но повтарям: моля се списъкът да е менте. Защото да подкрепяш през 2017 година в държава член на ЕС и НАТО бивш резидент на ДС в Българската телевизия за нова кариера, за пост на директор в тази обществена телевизия, оозначава, че или си от същия ченгесарски отбор или си негодник по душа и прояви. Без значение дали се пишеш бойковист, костовист, седесар, десебар, ендесевеец и т.н. За трети път ще повтаря: дано не е истина!“

Антон Тодоров, депутат от ГЕРБ:

„ Ако това е вярно, тези хора в списъка са за публично остракиране. Такова падение не се е случвало отдавна. Освен левичарите, заразеният с трипер в школата на КГБ Гарелов получава подкрепа от Емил Кошлуков, Димо Гяуров, Иво Беров, Петя Владимирова и т.н. Гади ми се! Немислимо падение!“
Михаил Иванов, бивш съветник в кабинета на президента Желев: „Когато потърсих в Гугъл Иван Гарелов, програмата услужливо ми предложи още Елена Йончева, Димитри Иванов, Кеворк Кеворкян и Тома Томов. Защо ли? Какво пък толкова е общото между тях петимата?“
Отец Стефан Стефанов, бивш депутат от СДС: „Чудният списък - Иво Беров до Петър Волгин, Димо Гяуров до Петьо Блъсков, Владимир Зарев до Виза Недялкова…“

Илиян Василев, анализатор, бивш посланик на България в Москва:

„Отечественият фронт не спи. Сигурен съм, че амбицията на Иван е да си върне Панорама. Но това няма как да стане - нереалистично е. Емил Кошлуков подкрепя тактически, защото така автоматично печели "доверието" на подписалите, когато се установи, че Гарелов не е избираем.
Валери и Коко Каменаров - имат позиции и могат да свършат работа, но не е сигурно, че ще получат подкрепата от достатъчно количество членове на СЕМ. Валери работи достатъчно "тихо" - в смисъл без проблеми в радиото, което е добър атестат, че умее да пази институцията, а Коко си е вътрешен за БНТ няма да има сътресения.
В СЕМ е най-интересна картинката, на практика с едно изключение, - винаги може да има двама против, който и да е кандидат и тогава .... четете закона“.

Димитрин Вичев, съпредседател на Атлантически съвет на България:

"Щом няма лустрация за сътрудниците на ДС и висшите кадри на престъпната комунистическа партия, хората с морал следва безусловно да спазват неписаните етични правила в личните и обществените си отношения с такива хора. Да подкрепяш избирането на висок държавен пост на бивш номенклатурен кадър на БКП и служител на Държавна сигурност е не само неморално.Това е отвратително. Никакви лични причини и благодарности не могат да бъдат извинение за това. Като човек, репресиран от Държавна сигурност и комунистическия режим, не намирам оправдание за такова отношение. То е предателско спрямо нас - жертвите, които не само пострадахме жестоко, но не получихме справедливост, а палачите и мръсниците не получиха наказание и обществено порицание.
Поведението на тези "демократи", чиито имена стоят в "оня списък" за подкрепа на агент Талев известен като Иван Гарелов, се нарича лицемерие."

Петър Стаматов, ядрен физик, издател на сайта „Евро Чикаго:

„Не можем да се отървем от 1000 екс-ДС-служители в медии и министерства ( в МВнР те са 56 човека), а искате независимост от Русия, САЩ или Турция!
В България няма елит и това е най-големият и проблем. Тук ни трябва един Левски или поне Вазов да каже - не може така, стига!“