Славянинът Радев ни върна в годините на най-мракобесната и безпросветна руска и съветска пропаганда

Кремълският идеолог Дугин и последователят му Румен Радев

Кремълският идеолог Дугин и последователят му Румен Радев

Граждани номинират президента за „Нобел“ или „Златен скункс“

След като българите чакаха 24 часа президентът им Румен Радев да заеме национална позиция за провокацията на Путин, че писмеността в Русия е дошла от Македония, държавният глава ни сервира поредния си  руски пропаганден гаф. Вчера от Брюксел той обясни, че историческата родина на славянската цивилизация и култура е България. Радев призовава като използваме кирилицата, всички славянски народи да се обединят. Вместо да отговори достойно на Путин и да защити националния интерес, държавният глава се вживя в ролята на пропагандист на съветските митове и доктрините на Дугин и Решетников за панславянството. Фейсбук направо изригна, след „откритието“ му. Номинират го за „Нобел“ или за „Златен скункс“. Ето някои от по-интересните коментари:

Росен Елезов, режисьор:

„Основни славянски държави, като Чехия, Полша, Словакия - нямат никакво отношение към кирилицата, докато Монголия има... Ерго, за каква славянска писменост и култура говорим... Не само знаците са присвоили и от "български" са ги нарекли "славянски", но и целокупният ни език, оправдавайки се, че бил "църковно-славянски" - каращисали го с угро-фински и азиатски думи и ето ти руския език, който въобще го е нямало преди Петър Първи... Жалка история, наподобяваща коминтерновската с македонския новояз... Дипломация при подобно имперско пренебрежително поведение е неуместна, също и витиевати отговори с въжделения за хъбове и газопроводи, както и игра на географски понятия, в ущърб на националната ни гордост...“

Иван Сотиров, бивш депутат от СДС:

„Радев откри "Славянска цивилизация"! Нобел или Златен скункс?“

Калин Манолов, журналист:

„За сведение на президента: 
1. Един президент е политик, не историк.
2. Българската нация не е славянска.
3. Не всички, които използват кирилица, са славяни.
4. От век и половина, въпреки всички обратни старания на Русия, България е суверенна държава. И няма никаква нужда, нито възможност, да се обединява с други държави. 
5. Ако пък става дума за ВЛИВАНЕ в други държави - например 16-та съветска република - това е национално предателство. И най-малкото повод за отстраняване от поста.“

Доц. Момчил Дойчев, политолог:

„Славянското недоразумение генеРадев....“

Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание:

Много ни дойде, след московския Колумб се изказа и софийският славянски обединител. „След като „обедини” нашата нация президентът наш се втурна да обединява славянството. Думите, че трябва да искаме славянските народи да бъдат обединени, направо ме върнаха в годините на най-мракобесната и безпросветна руска и съветска пропаганда. Та затова се чувствам длъжен да възразя. Не съществува никаква славянска общност, не съществува никакво славянско обединение. Не е съществувало и няма да съществува. Това е измислица на пропагандата. При това на московската. Ако кажеш на поляци, чехи и словаци, че и на украинци дори, че трябва да се обединяват с руснаци, като нищо могат да ти строшат главата. Нека да пробва Радев при среща с полския президент да му заговори за "славянско обединение".
Впрочем и поляци, и чехи, и словаци ( наричат държавата си Словенско, а не Словакия), и словенци (Словения) не пишат на кирилица, а на латиница. Дори казахите, които не са славяни, се канят вече да изхвърлят кирилицата. И не защото е лоша, а защото им е набутана от руснаците.
Би трябвало един президент да знае, че на кирилица пишат повече неславянски народи, отколкото славянски. С писменост изградена върху старобългарската писменост, върху кирилските букви, си служат днес следните НЕСЛАВЯНСКИ ЕЗИЦИ: абазински, абхазки, аварски, адигейски, азербайджански, алтайски, балкарски, башкирски, буритски, даргински, дунгански, евенкийски, евенски, ескимоски, ингушки, кабардино-черкезки, казахски, калмицки, каракалпакски, карачаевски, киргизки, коми, коми-пермяцки, корякски, кумикски, кюрдски, лакски, лезгински, мансийски, марийски планински, марийски полски, молдавски, мордово-мокшански, мордово-ерзянски, нанайски, ненецки, нивсхи, ногайски, осетински, селкупски, таджикски, татарски, тувински, туркменски, удмуртски, узбекски, уйгурски, хакаски, хантийски, чеченски, чувашки, чукотски, якутски.
Та кого ще "обединяваме"? Поляците чехите, словаците и словенците барабар с украинци и руси, или всичките тези, неславянски и преобладаващо азиатски народи? Ами това мирише на Путиновия Евразийски съюз. Не така, г-н президент Радев! Такива хватки като "славянски обединения" на нас, българите, не ни минават. Тоя руски номер го знаем. С него за 45 години ни яхнаха. Дайте следващият.“