Симеонов: Сделката с ЧЕЗ не е приключила, има само предварителен договор

Трябва да се прецизират промените в Закона за енергетика, за да защитим обществения интерес от сделката с ЧЕЗ

Валери Симеонов

Валери Симеонов

Промените в Закона за енергетиката все още не са уточнени. Това заяви пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов, попитан дали ще успеят да прокарат промените в закона, така че да бъде защитен държавният интерес по сделката с ЧЕЗ, цитиран от "Дарик".

Там има два елемента, които все още не са съчетани,  трябва да се извърши предварителната проверка на собствеността, с оглед защита на националните интереси. Предстои текстовете да се доизяснят. Няма категорични текстове, въпреки че много спекулират с това, че има готови предложения, но внесените до момента страдат от сериозен юридически дефицит, коментира вицепремиерът. По думите му предстои да се поработи още малко върху тези текстове и не трябва да се бърза. Естествено, трябва да се даде сигурност на обществото, че при едни бъдещи сделки ще бъдат защитени интересите на големи групи от хората, добави Валери Симеонов.

Залежката, че сделката за ЧЕЗ вече е подписана и се очаква плащане, и дали ще има начин с промените тя да бъде спряна, Валери Симеонов отговори, че няма информация сделката да е подписана. Има предварителен договор, няма приключване на сделката. Знаете много добре, че сделката е приключена, когато се реализира плащането. След като няма плащане, няма сделка, в живота също е така, добави в коментар вицепремиерът.

В отговор на въпрос, че в руската преса е имало и положителни коментари за думите на Валери Симеонов спрямо руския патриарх, Симеонов коментира, че това не означава нищо друго, освен че голяма част от руското общество не одобрява "агресивното поведение" на т.нар. втори външен министър, ако не и първия, на Русия.
 
С този стил на поведение Русия може да си създава само неприязън, това не е начин за изразяване на позиция, когато си поканен с уважение и необходимите елементи на признателност, по този начин да приключиш посещението си, по който го направи патриарх Кирил, коментира Симеонов. Той добави, че първи е казал, че руският патриарх има поведение на политик, а не на духовно лице.

Валери Симеонов отказва да се извини за думите си за руския патриарх

Валери Симеонов присъства днес в София на дискусия за ситуацията в Крим.