Шаламанов: Модернизацията на армията се отлага заради зависимост на националния от чужди интереси

Без модерна отбрана няма да имаме достойно място в Европа, казва бившият служебен министър

Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

„Спешно е необходим всеобхватен анализ на състоянието на техниката и варианти за превъоръжаване в следващите 10 години. Анализ направен заедно с експертиза от агенциите на НАТО и ЕС в рамките на планиране на способностите в НАТО и ЕС.“ За това призовава на страницата си във фейсбук бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов. Повод за реакцията му стана вчерашното изявления на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. По БНР той обяви, че проектът за купуването на нов боен тип самолет е замразен, трябва да се премине към ремонтиране на изтребителите МиГ-29. Каракачанов дори обясни, че е провел разговори с ръководството на руската корпорация, за да разбере, колко ще ни струва ремонтът на 15 изтребителя.
„Да обидно е, но още по-обидно е да се харчат милиарди и армията да продължава да е с неизправна техника, хората да напускат, да губим самолети, хеликоптери и най-скъпото - хора, без да можем да направим реалистична Национална програма с финансиране и добро управление вече 15 години.
Искам да напомня, че План 2004 предвиждаше съкращения на структурите с цел осигуряване на средства, така че след поканата през 2002 г. за присъединяване към НАТО да има 15 годишна програма за превъоръжаване и модернизация, за да имаме една по-малка, но модерна и добре обучена армия на страна от НАТО и ЕС, без зависимости извън тези два съюза.

План 2004 на базата на Военната доктрина от 1999 г. се изпълни - поканени бяхме в НАТО през 2002 г. и приети през 2004 г. Но по модернизацията много малко бе направено. Какви са причините? Според мен са в дълбоката зависимост от чужди на националния интерес и този на НАТО и ЕС групи, заедно с умишлено поддържаната липса на капацитет за планиране и управление на сложни програми, умишленото задържане на армията извъм многонационални формирования и многонационални проекти в НАТО и ЕС, поддържане на зависимост от посреднически фирми и руски производители.

МО има само една задача - да изготви и реализира поне 10 годишна Национална програма за превъоръжаване и повишаване на възнагражденията в армията с гарантирано от Парламента финансиране, с модерно управление по добрите практики на НАТО и ЕС, максимално използване на многонационални проекти и ускорено интегриране на силите на армията в многонационални формирования, вкл. на наша територия. Всичко друго повишава риска от срив в армията, който не само не може да бъде скрит, но и може да провокира дългосрочни негативни ефекти в държавата като цяло.

Трябва ли да чакаме и тук ЕС да ни направи управляващ орган и напише правила, да ни контролира ... Нека поне в една област - отбраната направим нещо професионално и добро по наша инициатива, с наши сили, за да станем наравно с другите европейски народи и да се гордеем не само с миналото, но и с бъдещето, което градим днес. Без модерна армия няма да имаме достойно място в Европа“, пише в коментара си Шаламанов.