СЕМ: Антонио Лопес накърнил достойнството на Корнелия Нинова

Регулаторът изпрати сигнал до ЦИК, но не посочва кои точно думи на генералния секретар на ЕНП визира

Регулаторът изпрати сигнал до ЦИК, но не посочва кои точно думи на генералния секретар на ЕНП визира

Съветът за електронни медии (СЕМ) е препратил към ЦИК сигнал, че генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес е накърнил с думите си достойнството на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на предизборната кампания. Става въпрос за интервю на Лопес в сутрешния блок на Би Ти Ви. Това обяви пред агенция "Фокус" членът на СЕМ Иво Атанасов.

„Сутринта нашият мониторинг е видял в интервюто на г-н Лопес, че се нарушават добрите нрави и се правят внушения, които засягат достойнството на г-жа Корнелия Нинова. По този случай е изпратен сигнал до ЦИК. Не знам дали ЦИК е потвърдил или не сигнала ни“, обясни Атанасов. Той уточни, че по време на предизборната кампанията от СЕМ констатират евентуални нарушения и ги изпращат до ЦИК. „ЦИК решава кое е нарушение и дали ще наложи санкция. Не може СЕМ да каже дали има нарушение или не, ние подаваме сигнал, когато нещо ни притеснява“, допълни Атанасов.

Лопес е у нас, за да подкрепи предизборната кампания на ГЕРБ, с които в Европейския парламент са в едно политическо семейство.

Иво Атанасов не посочва точно кои думи на представителя на ЕНП визира. По повод на председателя на БСП в интервюто си Лопес заяви, че Нинова не била наясно как вървят нещата в Европа, "че когато прави декларации, хората в другите европейски столици не виждат Нинова, виждат България. Не искам България да има лош имидж навън, защото Нинова не е България. (...) Ако тя стане премиер, надявам се да промени подхода си, да не вини всеки ден Брюксел."

В отговор на изказванията на Лопес Корнелия Нинова сезира ЦИК и СЕМ, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на БСП. Според председателя на червените Лопес е нарушил демократичния принцип за ненамеса във вътрешната политика на страната ни, както и законодателството ни.