Село не иска магистрала, друго - обратното. А магистралата Търново-Русе чака

Забавянето на изграждането на автомагистралата Русе - Велико Търново е следствие от две противоположни в мотивите си жалби. Едната е заради шума и замърсяването: жители на Хотница не искат тя да минава близо до селото им. Другата - на жителите в Поликраище заради това, че новото трасе ще e далече от тях. По-интересното обаче е, че 30% от подписите в жалбите са на британски граждани.

Господин Гюров, който работи дистанционно като програмист, се е заселил в Хотница преди две години. Той е вносител на едната жалба , подкрепена от 60 човека.

"Ще има голям трафик през селото. Идеята на магистралите по принцип е да изведат транзитния трафик извън населените места. Тук става точно обратното", твърди той.

Оказва се обаче, че подписката е подкрепена и от бъдещи жители на селото. Голяма част от имената са на британски граждани. Според кмета на Хотница Десислав Йорданов групата около тази жалба се определя като местна екообщност.

"Жителите на село Хотница - които са постоянни жители и са израснали в село Хотница, са за построяването на магистралата", заяви кмета.

Само на десетина километра от Хотница, в горнооряховското село Поликраище хората недоволстват заради отдалечеността на бъдещата магистрала.
Тяхното искане е магистралата да минава на не повече от два километра от сега съществуващия път.

Жалбите спират процедурата само временно, но това ще забави сериозно строителството.