С висок наем Министерството на отбраната изгони от Военния клуб представянето на книга за лагера „Белене”

Корицата на книгата

Корицата на книгата

Поради неразбирателство с Министерството на отбраната „Сиела” променя мястото на премиерата на книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене 1949-1987”, съобщиха от издателството. Това пише Desebg.com.
Представянето на единственото по рода си изследване на най-големия лагер за политически противници на БКП, създаден по време на тоталитарното комунистическо управление ще се състои в Гранд хотел София (конферентна зала на 2 етаж) на ул. „Гурко” №1 на 22 януари 2018 г., понеделник, от 18,30 часа.

Първоначално за място на премиерата беше определен Централния военен клуб. От министерството са поискали неоправдано висока цена за залата, което на практика е наложило избор на ново място.
Редно е обаче да се припомни, че в момента министър на отбраната е Красимир Каракачанов, агент на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, който върна в министерството редица кадри на ДС, включително и началника на политическия му кабинет Илия Налбантов и директора на дирекция „Връзки с обществеността” Александър Урумов.

Каракачанов, чиято политическа кариера стартира пред 90-те години на ХХ век в СДС като депутат и поради тази причина през 1997 г. му беше скрито досието, днес е отявлен противник на отварянето на архивите на ДС и на Комисията по досиетата. А голяма част от книгата на Борислав Скочев е изградена именно върху неизследвани до момента архиви на Държавна сигурност.

Участие в премиерата на „Концлагерът „Белене 1949-1987”(виж ТУК интервю с Борислав Скочев, б.р.) ще вземат Христо Христов, разследващ журналист и представител на фондация „Истина и памет”, един от наскоро представената пътуваща изложба „Свидетели: памет за концлагера в Белене”,  ръководителят на културен център „Евгени Босилков” в град Белене отец Паоло Кортези, както и историкът проф. Евелина Келбечева.

Свои спомени ще възкресят бившите лагерници Цветана Джерманова, Петко Огойски, Дянко Марков, Сабри Искендер, а Васил Георгиев – Кръпката ще ни пренесе отново на острова с незабравимата „Песен за щеката”. Входът е свободен.