С. Паси: Едва 300 българи учат в Русия, за какво русофилство говорим

Соломон Паси

Соломон Паси

По време на служебно правителство България се превръща не в президентска република, а в президентска монархия, смята той

"Атентатът доказа, че Запада и Русия имаят общ враг", заяви пред бТВ бившият министър на външните работи Соломон Паси.

"Както западни граждани се присъединяват към "Ислямска държава", така и 7 000 руски граждани се бият на нейна страна", съобщи той.

"Не мисля, че има връзка между атентата и присъствието на Путин. Но Русия вместо да бълва фалшиви новини и да се опитва да инженерства в изборите в САЩ и Франция, нека обедини усилията си в борбата срещу тероризма", коментира Паси.

"Уличните протести в Русия са много по-различни от всичко, което сме виждали досега. Това са хора, които са родени и израснали по времето на Путин. Тези хора излизат на улицата с простичкия лозунг: Не лъжи и не кради! И мисля, че тези хора са носителите на бъдещата промяна в Русия", прогнозира той.

"Реших да проверя колко русофили има в България. Според мен, ако едно семейство е от русофили то децата им ще учат там. Направих справка и се оказа, че около 300 български студенти учат в различни университети в Русия. Всички останали хиляди са на Запад. Така че малко тази история с русофилията на България трябва да попритихне", заяви той.

"По време на служебно правителство България се превръща не в президентска република, а в президентска монархия-всичко зависи от президента. Затова смятам, че имаме нужда от един закон, който да регламентира много точно правомощията на служебното правителство", смята Паси.