Süddeutsche Zeitung: Ако спечелят изборите социалистите, България ще стане още повече проруска

Путин не иска да контролира България като приятелска страна-съюзник, а така, както е било в съветската епоха, казва изданието

В случай, че на парламентарните избори победят социалистите, София ще поеме курс към сближаване с Кремъл, пише Süddeutsche Zeitung. Руските компании и без това контролират една четвърт от българската икономика и пред Москва се открива възможност да засили своето влияние в бившата социалистическа република, отбелязва изданието.

През март в България ще се проведат парламентарни избори и в случай, че на тях победи БСП София може да промени своя курс в отношенията си с ЕС и Русия, пише журналистът на  Süddeutsche Zeitung Флориан Хасел.

Както и настоящият президент Румен Радев,  и лидерът на социалистите Корнелия Нинова има отрицателно отношение към антируските санкции, наложени от ЕС, като обещава да наложи вето над тях, в случай, че БСП победи на тези избори.

Както отбелязва  Хасел, влиянието на Москва в България вече е достатъчно голямо. По данни на Центъра за изследване на демокрацията в София, Русия контролира една четвърт от българската икономика дори 40%, ако се вземат в предвид и българските фирми, които са зависими от руски компании. В случай, че Нинова победи на изборите, ще бъдат възобновени енергийните проекти с Русия, които са за милиарди, каквито са изграждането на АЕЦ „Белене“ и газопровода „Южен поток“.

 «Путин не иска да контролира България като приятелска страна-съюзник, а така, както е било в съветската епоха“ - казва бившият посланик в Москва  Илиян Василев. — „Той иска да оказва влияние върху българската политик, за да не бъдат допуснати неприемливи решения, както и да осигури господстващото положение на Москва на енергийния пазар“.