Румен Радев: Плевен падна, за да се прероди България

Да пребъде България!, завърши словото си българския държавен глава

Румен Радев

Румен Радев

140 години ни делят от онзи мразовит ден, когато европейските вестници написаха  – Плевен падна, но малцина осъзнаваха истинското значение на тази война. Плавен падна, за да се прероди България. С тези думи започна празничното слово на президента Румен Радев по случай 140-годишнина от Плевенската епопея. 

Българските и руските войни записаха едни от най-славните страници на рускотурската осовободителна война. Тя се превърна в прелом, без който Бъбгалия едва ли днес щеше да съществува на политическата карта.  Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, редом до Шипка, това е името на Плевен, изтъкна Радев. 

Когато историята надживее очевидците, поела по невидимия, но здрав мост на народната памет и когато това се предаде на следващите поколения – причината е само една – истинска признателност и преклонение пред хилядите воини, дошли от далечни земи, за да отдадат живота си за нашата, българска свобода.

Но нашата свобода не е получена даром. Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци и български войни, загинали на бойните полета и по нашите върхове са безценен урок по национално достойнство. Техния подвиг ние няма да забравим. Поклон пред загиналите за свободата българска. Да пребъде България!, завърши словото си българския държавен глава.