Румен Радев отлага отчета си

Не искал да измества акцента от вота на недовериея очаквал с интерес дискусията

Румен Радев

Румен Радев

Чак в сряда, с два дни закъснение, ще отчете първата година от мандата си президентът Румен Радев, съобщава "24 часа". Причината са предстоящите дебати по вота на недоверие към кабинета “Борисов 3”, внесен от БСП, и нежеланието на държавния глава да измести акцента от тях.

Първоначално от протокола на Радев решили да отложат с ден заради посещението на чешкия премиер Андрей Бабиш, с когото президентът също ще се види. За вторник, 23 януари, обаче са насрочени дебатите по вота на недоверие - Народното събрание ще се събере извънредно в 13 ч. Това принудило екипа на президента да отложи отчета с още един ден, за да не се измества акцентът от внесената от БСП тема за липсата на борба с корупцията.

Президентът очаква с интерес дискусията, защото това е важна и за него тема, довериха запознати. Радев никога не е спестявал на управляващите критики по антикорупционната им политика, дори наложи вето на новия закон, но мнозинството го отхвърли.

Акцентът на вота обаче може да бъде изместен от споровете около Истанбулската конвенция, след като управляващите решиха и тази дискусия да е във вторник. Тя се организира от парламентарната шефка Цвета Караянчева, но ще се проведе от 11 ч. в Аулата на Софийския университет, за да се съберат всички заинтересовани. Очаква се да присъстват депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации и др. Документът вече е качен на сайта на НС, за да може всеки да се запознае с него.

Така отчетът на президента остава за сряда, 24 януари. Тогава Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова ще застанат заедно пред медиите, за да разкажат за свършеното от тях на “Дондуков” 2. Със сигурност Йотова ще акцентира на работата си с българите в чужбина - само за година тя обиколи 10 страни, главно от региона, като акцент на срещите ѝ бяха българските малцинства.