Радев първи приветства папата, благодари му за вниманието към България

Не стана ясно обаче, дали по време на аудиенцията е бил повдигнат въпроса за отец Паоло Кортези, който беше позорно изгонен от България

Президентът Румен Радев изрази признателност към папа Франциск за вниманието му към България.

Благодарностите бяха изказани при днешната аудиенция, дадена от главата на Римокатолическата църква на държавните лидери от Европейския съюз.

"Признателни сме на негово светейшество папа Франциск за вниманието, което отделя на България чрез ежегодните аудиенции на български делегации и честването на българските Свети братя Кирил и Методий - съпокровители на Европа." - заяви Радев.

Светият отец отправи благопожеланията си към целия български народ и заяви, че солидарността и човешката личност са стожерите на европейския проект.

По азбучен ред на държавите, на Радев беше отредено първи да приветства папата.

Аудиенцията, дадена от папа Франциск на лидерите на държавите от ЕС е посветена на 60-ата годишнина от подписването на Римския договор, посочват от президентството.

До момента от екипа на президента няма информация дали при контактите с Римокатолическата църква е засегната темата за заплахите, отправени в Белене срещу италианския свещеник Паоло Кортези, който напусна България. 
Липсва и какъвто и да било коментар на Радев по случая с отец Кортези.