Р. Коларова: Подготвената от президентството позиция за Сирия "цитираше" Москва

"Темите на последните няколко Консултативни съвета при президента Румен Радев се повтарят по неестествен начин. По част от точките на дневния ред вече беше постигнат консенсус – тоест няма никаква нужда те да бъдат обсъждани наново", коментира пред телевизия "Европа" последното заседание на съвета политологът Румяна Коларова, която беше съветник на държавния глава Росен Плевнелиев.

"По част от темите беше постигнат консенсус още преди една година. Но президентът възприема Консултативния съвет като някакъв орган за контрол и даване на задачи. Неясно защо той мисли, че е част от изпълнителната власт, а всъщност президентската институция не е част от изпълнителната власт", каза още Коларова.

"Представената чернова на решение на Консултативния съвет със сигурност не може да се нарече балансирана, каквато държавния глава трябва да демонстрира", категорична беше Коларова.

Политологът подкрепи мнението на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че държавният глава се опитва да отклони страната от евроатлантическата й насоченост:

"Това, което аз видях, е една позиция, която цитира декларацията на Москва по казуса без да има какъвто и да е елемент на позицията на партньорите ни от Европейския съюз и НАТО. Не се казва и една дума за химическите оръжия, за опасността от употребата на химически оръжия, за това, че е недопустимо да се използват химически оръжия, за което има информация", заяви Коларова.

Румяна Коларова изтъкна, че президентът Румен Радев продължава с опитите си да бъде един от най-видните критици на управлението. В същото време обаче все повече се налагат паралели с управлението на другия представител на БСП на Дондуков 2 – Георги Първанов.