Протест на БНТ иска оставка на програмния директор Емил Кошлуков

Това е покушение срещу свободата на словото. Тук съм, за да подкрепя тези

Протест с искане за оставка на програмния директор на БНТ Емил Кошлуков се проведе днес пред централата на телевизията на улица "Сан Стефано". Протестиращите посрещнаха с овации екипа на предаването "Денят започва с култура", който се присъедини към тях.

Мореплавателят Дончо Папазов , бившата шефка на Комисията по досиетата Екатерина Бончева, музикантът Васил Гюров бяха сред протестиращите.

Протестиращите във фейсбук пишат, че "назначеният по поръчка на управляващите" Кошлуков налага цензура и опошляване на предаването "Денят започва с култура" . И сякаш не забелязват внушителната фигура КОЙ.

Сред протестиращите бе спортният журналист в БНТ - Камен Алипиев-Кедъра. Продуцентът на предаването Весела Петрова също излезе пред сградата на държавната телевизия. 

Камен Алипиев-Кедъра от спортната редакция заяви пред събралите се репортери, че работи в националната телевизия още преди тя да се премести на "Сан Стефано". Тя е моят дом и е много неприятно някой да дойде и да повърне в хола ти, коментира той.

Това е покушение срещу свободата на словото. Тук съм, за да подкрепя тези хора и да протестираме срещу погазването на свободата на словото. Това в слушалката е факт - да се обаждаш, да говориш защо, как, и да заплашваш", каза Васил Гюров.

В социалните мрежи започна и призив да се пращат писма до СЕМ срещу действията на бившия кадър на ТВ "Алфа" (АТАКА) и TV7. Той оказвал натиск върху екипа на културното предаване, като изисквал "по-лайфстайл звучене" и "култура на достъпен език". В БНТ смятат, че натискът е заради теми за свободата на словото и състоянието на медиите в България.

До момента няма реакция нито от генералния директор на БНТ Константин Каменаров, нито от Управителния съвет, нито от самия Кошлуков.