Проф. Келбечева: Изучаването на комунизма ще покаже, че БКП не е донесла нищо добро на обществото

Декларацията на БСП е манипулативна, не отговаря на истината какво ще се учи по история, посочи още тя

проф. Евелина Келбечева

проф. Евелина Келбечева

Няма политическо вмешателство, а има подкрепа и политическа воля да се случи промяната в програмата по история. Това заяви в студиото на Би Ти Ви проф. Евелина Келбечева, която е и един от авторите на програмата по история за X клас.

Тя посочи, че де факто и тази година българските деца свършват до Първата световна война. Освен  вина на СУ и на тяхната комисия за определяне на темите за кондидатстване, не третира нито една тема, която да засяга този период от историята. Трето  - социологическите проучвания показват пълно невежество сред подрастващите за този период. 

Според проф. Келбечева вина за това имат в известна степен медиите, които замитаха тези теми, както и реакциите на левите сили, които си имат щаб, който трябва да брани социализма. 

Сега, с промяната на програмата по история,  тяхната легитимация като партия, която е донесла нещо добро в обществото, изтъкна тя. 
Проф.Келбечева нарече днешната декларацията на БСП „манипулативна и не отговаряща на истината за това какво ще се изучава по история“ и отхвърли обвиненията, че програмата не е била публично обсъждана.

Обсъжданията бяха публични,  с представите на голям брой от историческата общност. Фалшивите обвиненията, че е нямало обществен дебат, са неверни. Освен това тази програма вече от доста време стои на сайта на МО. Второ – сравнявайки с предишните програми, няма нито един факт и понятие, което се съдържа в поредната широка дискусия, която да не отговаря на истината. Хронологически е много по-издържано съдържанието в тази програма. Имаме нови понятия, като Народен съд, репресивната система на комунизма, диво и масово изселване, знания за лагерите – ТВО, ясно се различава социалистическата индустриализация и коопериране, посочени са примери за дисидентство, където трябва да се търсят и постижения в областта на културата. Падна обаче понятието „окупация от червената армия“ както и 10-годишния период, в който БКП подготвя България за 16-та съветска република. Има достатъчно документи, според които има прогласувано решение на Политбюро, което обаче е засекретено. Това показва още веднъж, че имаше широк дебат с участието на  много хора, от различни спектри, коментира тя.

Проф.Евелина Келбечева сподели също, че този процес – комунизмът да влезе в учебниците по история, тече от много време, предвид това, че имаме и национално, и международно законодателство, което задължава фактите и събитията от този период да се изучават в училище. Според проф. Келбечева много често тези знания се предават в семейството повече емоционално, като формират едно емоционално и носталгично настроение, затова ни трябва училището.