Проф. Близнашки: Идеята за президентска република е глуха улица за България

За малка страна като нашата е добре да балансира външните влияния и отстоява националните интереси, посочва още конституционалистът

проф. Георги Близнашки

проф. Георги Близнашки

Президентска република – това е една глуха улица за България. Ако има нещо смислено, което сме постигнали за последните близо 30 години – това е парламентарната демокрация, новата Конституция, която трябва да използваме пълноценно, а не да ръзрушаваме постигнатото. Ретроградните среди у нас винаги са тласкали към авторитаризъм, ня трябва да влизаме в тази схема и риторика.  Това коментира в студиото на Би Ти Ви бившият служебен премиер и депутат проф. Георги Близнашки. 

Професорът обясни, че министър-председателят олицетворява лидерството в една парламентарна демокрация, но са прави, че по-често ще трябва да се отчита пред парламента, където да влиза в една градивна полемика с опозицията.

Според него няма война между институциите, може да говорим само за престрелки между тях.

Не трябва да се допуска война, въпреки подстрекателствата, които се появяват в социалните мрежи и от страна на някои журналисти. Президентът трябва да бъде балансьор. Плашещи за мен обаче са някои фрази на Радев, като „атрофирала парламентарна република“. Държавният глава трябва да бъде по-предпазлив в използването им. Още повече, че парламентът си води своето съществуване, макар да няма достатъчно високи стандарти, за да се вдига рейтинга си, посочи конституционалистът.

Проф. Близнашки беше категоричен, че България е избрала един път, но не трябва сляпо да следва силните на деня, дори когато трябва да изпълнява посредническа роля. Добре е за една малка страна като нашата, да балансира външните влияния и да отстоява своите национални интереси, категоричен е той.