Президентът Радев поръчал заради ДОСТ скандалните промени за уседналостта

Срещата се провела в президентството в началото на миналата седмица, твърди Любомир Талев

Президентът Румен Радев е инициирал скандалните промени в Избирателния закон и прокарването на уседналостта за гласуване на парламентарни и президентски избори. Това потвърди тази вече в предаването на Георги Коритаров „Свободна зона“ по ТВ+ Любомир Талев,  директор на дирекция "Съвет по законодателството" в Министерство на правосъдието.

Днес по-рано Талев бе уволнен от правосъдното министерство, заради скандала с уседналостта.

Той разкри, че  в началото на миналата седмица Румен Радев поканил в президентството екип от министерството на правосъдието на среща, на която присъствал лично. Държавният глава обяснил, че заради националната сигурност се налага да бъде направено предложение за промяна на закона за българското гражданство и по-конкретно в частта за гласуване на български граждани в чужбина. Радев заявил, че ако няма промени в закона, партия ДОСТ ще влезе в следващото Народно събрание, обясни Талев в ефира на телевизията. Той възразил на президента, че подобно предложение ще предизвика протести. Но шефът на кабинета на държавния глава Иво Христов коментирал, че десните "ще си поврякат малко, но те така или иначе си вряскат".

По-късно скандалните промени с уседналостта били направени под ръководството на Емилия Друмев - правен секретар на президента,  и на министъра на правосъдието Мария Павлова, обяснява Талев, но накрая той бил нарочен за виновен и уволнен.