Президентът на Швейцария: Прекрасната природа и общите ценности ни правят близки с България

Дорис Лойтхард

Дорис Лойтхард

Следим развитието на България много внимателно. Тя е член на ЕС и отношенията са ни още по-активни. Това обяви в интервю за БНТ президентът на Швейцария Дорис Лойтхард.

По думите й това, което прави близки България и Швейцария са прекрасната природа, близостта в ценностите и добронамереността на хората в двете страни. Що се отнася до автономността на Швейцария, това съвсем не пречи страната да е добре интегрирана в Европа, като в нейн интерес е да един стабилен и силен Европейски съюз. 

Швейцарският президент коментира и темата за пряката демокрация, пример за която са референдумите. 

Пряката демокрация върши много работа в Швейцария. У нас хората гласуват по четири пъти в годините на референдуми, а не от дъжд на вятър. Демокрацията трябва да се е превърнала в начин на живот,  а не да се инжектира от време навреме, както се случи в Обединеното кралство. Диалогът е особено важно условие за пряката демокрация. Но това съвсем не значи, че резултатът от един референдум ще бъде винаги такъв, какъвто го иска правителството. Народът обаче е добре информирана и когато неговото мнение съвпада с това на правителството – ни прави по уверени, а кога не – търсим решение на проблема, който е поставен по време на референдума. Досега винаги резултатите са били позитивни, изтъкна Дорис Лойтхард.