През есента на 1990 г. КГБ все още поддържа оперативни контакти с българските служби

Антон Тодоров

Антон Тодоров

През периода 17-20 септември 1990 г. по покана на Първо главно управление на КГБ на СССР в Москва отива делегация от Българската Национална разузнавателна служба, разкри в предаването „Документите“ политологът Антон Тодоров.

В състава на делегацията влизат полк. Вавов, зам.-директор на НРС, полк. Тодоров, началник отдел „Личен състав и подготовка“ и полк. Хрисимов, началник секция „Подготовка и патриотично възпитание“. Те са в Москва, за да съгласуват кадрови въпроси.

По това време в България режимът на Живков е паднал от 10 месеца, като в страната има масови протести срещу правителството на Андрей Луканов.

В отчета за проведените разговори на делегацията в Москва се съдържат следните фрази: „На всички нива съветските другари изразиха своето желание за сътрудничество с НРС в обем и рамки, които ние желаем. Стана ясно, че от бившите източно-европейски социалистически страни продължават контактите си на сътрудничество само с нашата страна…“ И още:„Служителите от НРС като цяло са останали верни на марксизма-ленинизма и на социалистическата идея, въпреки деполитизацията и разформироването на ППО (първичните партийни организации)“.

Тези фрази на практика доказват, че съветското КГБ продължава да поддържа оперативни контакти и то само с българските служби, включително по кадрови въпроси.

За сравнение с другите държави от бившия Източен блок не само, че такъв контакт не се е подържал, но и тоталитарните служби в Германия, Чехия, Полша и Унгария бяха напълно преструктурирани.