През 2000 г. Татяна Дончева пита в парламента за разбойническата приватизация на „Техноимпекс“

Скандалното дружество на Корнелия Нинова днес е част от империята на ТИМ

Татяна Дончева

Татяна Дончева

Като депутат от БСП лично Татяна Дончева по време на парламентарно заседание на 16 май 2000 г. атакува съмнителната приватизация на дружеството „Техноимпекс“. Тогава Дончева е сред остриетата на левицата, а Нинова е съвсем непозната в БСП и се ползва с протекциите на СДС. Това разкри по Канал 3 Антон Тодоров, показвайки стенограма от дебат в Народното събрание.

Татяна Дончева директно задава въпрос към управляващите от ОДС: Защо един блок с 18 апартамента, купен за 240 хил. долара, след приватизацията е оценен за 1800 германски марки (виж текста от стенограмата в прикачения файл). Как се е получило такова драстично обезценяване на активите, недоумява Дончева. В залата се изказват и други представители на БСП, които сипят огън и жупел върху РМД-та, наричат ги „разбойническа приватизация“, а точно по такава схема собственик на „Техноимпекс“ е станала и Корнелия Нинова, припомни пренията в парламента Антон Тодоров.

Той акцентира, че Нинова и мъжът й идват „голи като соколи“ в София, а след 1997 година изведнъж забогатяват, купуват имоти, акции за хиляди, след като по това време заплатите и пенсиите са обзеценени до левчета. 

Антон Тодоров разкри, че освен шеф на „Техноимпекс“, Нинова е назначена от министъра на икономиката и търговията Валентин Василев и за член на съвета на директорите на друго външно-търговско дружество -  „Техноимпорт-експорт“. Именно тогава дружеството е правило интересни сделки, внасяло е меса, но тепърва предстои разкритията за това да станат обществено достояние, обеща политологът.  

Според Тодоров бляскавата и светкавична кариера на Нинова съвсем не е случайна. През 1998 година става приватизатор при синьото управление, придобива активи и милиони През 2002 г. влиза в БСП, а 2005 вече е зам. министър в правителството на Станишев с ресор „Специална продукция“. Тези хора са изнасяли специалисти в чужбина, имали са активна дейност в интересни страни, стреляли са по Нинова, правили са и атентат и си мисля, дали днешният лидер на БСП не е от сектата на ония специалните структури, пита с ирония Тодоров.

Той обясни, че сега скандалното дружество „Техноимпекс“ е прелято в приватизационен фонд на ТИМ. Даже един от главните играчи на групировката Иво Каменов има лични акции в него.

Прикачени файлове