Политолог: След тези избори Путин ще навлезе в "мавзолейния" си мандат и това е неизбежно

Когато Путин се мисли за тъждествен на Родината - всяка опозиция е нелегитимна

Владимир Путин

Владимир Путин

Трябва да имаме предвид, че Владимир Путин в руското съзнание вече е една историческа личност поради това, че той възстанови руската държавност, върна Русия на световната сцена на политиката и не на последно място – връщането на Крим. Констатациите са на политолога Тодор Тодоров. 

В ефира на БНР Тодоров подчерта, че националната идеология на Русия в момента е такава, че тя прави едно тържество между Путин, Русия и родината. Когато има такава идеология, в която Путин е родината – това прави нелегитимни всякакви опозиции в Русия, защото да бъдеш против Путин, означава да бъдеш против Русия, да бъдеш родоотстъпник, обясни политологът.

Според него кандидатите на изборите са маргинални фигури в Русия, с изключение на Владимир Путин. И понеже руският манталитет е различен, затова фигурата на Путин е несъмнена.

По думите на Тодоров недоволството в страната е много силно и проблемите от социално и икономическо естество са много изострени. Това, което се вижда отвън, е една маска, а в същото време вътре в страната положението е много тежко.

Не е ясно как Путин ще подходи към бъдещите си години на управление. Той няма някаква по-определена визия за това какво трябва да се случва в страната. Трудно е да се направят някакви прогнози, но вече започва да се мисли за постпутинова Русия. Владимир Путин ще навлезе в мавзолейния си мандат, след който ще започне "епохата след Путин", коментира Тодоров.

Политологът предполага, че самият Путин вече мисли за ерата след себе си и се мисли за произвеждането на нов елит, който обаче ще продължава да мисли в линията Путин, смята  Тодоров.