Политици, държавници и репресирани почетоха жертвите на комунизма

Президентът Радев за втора година отказа да бъде обединител на нацията

снимки: Faktor.bg

Над 1000 души се събраха днес пред Мемориала в градинката до НДК за да почетат жертвите на комунизма. 1 февруари се чества за първи път през 2011 г., когато е утвърден с решение на правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов като официален Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

На тази дата преди 73 години са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно събрание, издадени от Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров и Москва.

На възпоменанието присъстваха председателят на парламента Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, бившият президент Петър Стоянов, депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, лидерите на ДСБ – Атанас Атанасов и на БЗНС – Николай Ненчев, концлагеристи и политически затворници от годините на комунизма, граждани. За първи път на възпоменанието присъстваха лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ и председателят на „Да България” Христо Иванов.

Най-после престъпленията на комунизма влизат в учебниците по история, а младите ще научат истината за тези мрачни години, посочи в словото си председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя призова смирение и покаяние, но и за памет за годините на комунизма, за да не допуснем никога повече това зло да се завърне.

Доайенът на политическите затворници в България - военният летец Дянко Марков, посочи, че комунизмът е религия на злото, отнела милиони невинни животи.

Беше отслужена и заупокойна литургия в памет на жертвите.

Държавният глава Румен Радев даде поредно доказателство, че не може да бъде обединител на нацията. От президентската институция за втора поредна година не почетоха с внимание жертвите на комунизма. Предишният президент Росен Плевнелиев не само лично е участвал в церемонията на 1 февруари, но изпращаше и  гвардейска рота и венец в памет на жертвите от комунистическия режим.