Почина легендарният треньор по щанги Иван Абаджиев

Поклонението ще се извърши на Националния стадион "Васил Левски" - "храма на българския спорт

На 85-годишна възраст почина легендарният треньор на националния отбор по вдигане на тежести Иван Абаджиев, съобщава в. „24 часа“, като се позовава на дъщерята на Абаджиев.

Всички го наричаха Папата на щангите заради изключителната му компетентност и умения да изгражда шампиони.

Абаджиев е роден на 12 февруари 1932 г. в Нови пазар.

Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг и извоюва сребърен медал на световното първенство в Техеран през 1957 г. Последното му състезание е на Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г.

От 1969 г. е треньор на националния отбор, който води близо 30 години, макар и с известни прекъсвания.

Министерството на младежта и спорта изрази съболезнованията си към семейството и близките на Иван Абаджиев. Дългогодишният треньор по вдигане на тежести почина на 85-годишна възраст.

"България загуби един изцяло отдаден на спорта специалист, под чието ръководство нашите състезатели по вдигане на тежести са спечелили повече от 100 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства", се казва в съобщението на министерството.

Абаджиев е носител на най-високото държавно отличие орден "Стара планина" първа степен и на званието Доктор хонорис кауза на Националната спортна академия.

"В тези изпълнени със скръб и болка мигове Министерството на младежта и спорта ще подпомогне семейството на Иван Абаджиев, за да бъде изпратен достойно в последния си път най-добрия български треньор за изминалия век", се допълва в съобщението.

Поклонението ще се извърши на Националния стадион "Васил Левски" - "храма на българския спорт, към който Старшията има огромен принос с десетките медали на своите възпитаници".

Датата и часът ще бъдат обявени допълнително на интернет страницата на Министерството на младежта и спорта.